Răspuns :
Meningită – inflamaţia meningelor de la nivel spinal sau cerebral.
Cauze: poate avea multiple etiologii, bacteriene (meningita cerebrospinală produsă de meningococ, meningita pneumococică produsă de pneumococ) sau virale.
Simptome: dureri de cap, febră, fotofobie, vărsături, modificari în lichidul cefalorahidian.
Encefalita – inflamația acută a creierului.
Cauze: prezenţa unor virusuri la nivelul sistemului nervos central sau o reacţie de hipersensibilitate iniţiată de un virus sau de o proteină străină organismului.
Simptome: cefalee, amețeli, convulsii, disfuncţii cerebrale extinse şi grave.
Hemoragiile cerebre – sângerarea la nivelul ţesutului cerebral, în spaţiile epidural, subdural sau subarahnoidian.
Cauze: traumatisme, ruperea unui vas ateromatos, la o persoană ce suferă de hipertensiune arterială, mai rar se poate datora ruperii unui anevrism congenital sau unei malformaţii congenitale.
Sunt afecţiuni cu mortalitate ridicată, reprezintă urgenţe medico-chirurgicale; chiar dacă hemoragia este oprită şi sângele drenat, pacienţii pot rămâne cu sechele neurologice mari.
Coma – stare clinică a unui pacient în care acesta nu poate fi trezit şi nu răspunde la nici o categorie de stimuli. Aplicarea repetată a unor simuli provoacă cel mult reflexe primitive de apărare. Dacă starea de comă este profundă, pot lipsi şi reflexele cu sediul în trunchiul cerebral şi cele miotatice.
Cauze multiple care implică disfuncţii la nivelul emisferelor cerebrale, diencefalului şi punţii: traumatismele cerebrale, hemoragile cerebrale sau afecţiuni cerebrale difuze sau metabolice.
Convulsiile – descărcări electrice spontane, intermitente și anormale în anumite părți ale creierului.
Sunt de două tipuri: izolate, nerecurente şi se manifestă doar în anumite situaţii (ex. boli febrile, traumatisme craniene), sau recurente, epilepsia, boală cronică, recurentă, caracterizată prin atacuri cu debut brusc, cu pierderea conştienţei, cu activitate motorie necontrolată şi caracteristică, precum şi cu fenomene senzoriale. Este determinată de stimularea excesivă a celulei nervoase.