Explică de ce funul prezintă cel mai mare risc pentru dezvoltarea mai multor forme de cancer .​

Răspuns :

Răspuns:

Explicație:

Împotriva cancerului fundul este operația.

Răspuns:

Fumul (cel mai prericulos fiind cel de țigară, dar foarte periculoase sunt fumul de la autovehicule, sau fumul de proveniență industrială) conține câteva mii de elemente chimice, zeci dintre ele fiind cancerigene, printre care gudron, crom, formaldehidă, polonium. Unele elementele chimice sunt și mai periculoase când sunt amestecate. De exemplu, cromul favorizează activitatea altor elemente chimice, producând daune mai mari.

Principala modalitate prin care fumul poate cauza cancer este prin afectarea ADN-ului, inclusiv a genelor cheie care ne protejează de cancer. Multe dintre substanțele chimice din țigări, de exemplu, s-au dovedit a provoca leziuni ale ADN-ului, inclusiv benzenul, poloniul, nitrozaminele, iar alte elemente accelerează aceste procese. De exemplu, cromul sporește afectarea ADN-ului, iar arsenicul și nichelul interferă cu efectele de auto-reparare a ADN-ului deteriorat etc. De obicei, durează ani ca deteriorarea ADN-ului din cauza toxinelor să provoace cancer, deoarece corpul uman are capacitatea de a rezista în faza elementelor nocive, dar la un anumit punct, efectele cumulate își pun amprenta.

Inhalarea fumului (prin fumatul activ sau pasiv, sau timpul îndelungat petrecut în zone afectate de evacuarile de fum industrial) face ca organismul să elimine mai greu elementele toxice din corp, prin suprasaturarea sistemelor naturale de eliminare a toxinelor. Unele elemente chimice nu pot fi eliminate deloc din organism. Ele se acumuleaza în ficat, în colon, chiar și în creier, putând duce în timp la afectarea canceroasă a organelor respective.

Cel mai răspândit tip de cancer datorat fumului rămâne însă cancerul pulmonar, urmat de cancerele de faringe, laringe și esofag

Explicație: