Redacteaza un eseu de minimum 400 de cuvinte în care sa prezinti particularitățile ale unei nuvele studiate. ​

Răspuns :

Nuvela este o specie a genului epic în proză, cu un singur fir narativ, urmărind un conflict  unic, concentrat. Personajele nu sunt numeroase, fiind caracterizate succint,  în funcţie de contribuţia lor la desfăşurarea acţiunii. Nuvela prezintă fapte  verosimile într-un singur conflict, cu o intrigă riguros construită, accentul  fiind pus mai mult pe definirea personajului decât pe acţiune.

             Nuvelele pot fi clasificate, dupa  modalitatea de realizare a subiectului, în: nuvele istorice, psihologice,  fantastice, filosofice sau anecdotice, iar în funcţie de curentele literare în care se înscriu ca  formulă compozitională: renascentiste, romantice, realiste sau naturaliste.

             O nuvela este şi “Moara cu noroc” a lui Ioan Slavici, publicată  în 1881 în volumul “Novele din popor”, alături de Pădureanca şi Budulea  Taichii,

             Tema prezintă consecinţele nefaste ale setei de înavuţire , în  societatea ardelenească a secolului al XIX-lea.

             Titlul ales este mai degrabă ironic, mutarea la Moara cu noroc aduce  destrămarea familiei lui Ghiţă, fiind mai degrabă Moara cu ghinion.

 Construcţia subiectului,  pe coordonate spaţio-temporale bine precizate (acţiunea are loc la hanul Moara  cu noroc aflată într-o zonă a Ardealului, în valea dintre dealuri, la o  răscruce, iar timpul este şi el bine precizat, acţiunea fiind delimitată de  două repere temporale, cu valoare religioasă: de la Sf. Gheorghe până la Paşti)  creează impresia de veridicitate.

             Conflictul nuvelei este unul  complex, de natură socială (prezintă  confruntarea dintre doua lumi, dintre doua mentalităţi diferite: Ghiţă, care,  în încercarea de a-şi depăşi statutul social se confruntă cu Lică Sămădăul,  personajul antagonist, ceea ce creează conflictul exterior), dar şi de natură  psihologică şi morală (conflictul interior trăit de Ghiţă care este pus să  aleagă între dorinţa sa de înavuţire, şi liniştea familiei sale).

             Acestea sunt prezentate din punctul  de vedere al unui narator omniscient, cu o perspectivă narativă obiectivă, dată de impersonalitatea  naratorului, naraţiunea la persoana a III-a şi atitudinea detaşată în  descrierea acţiunii.