VA ROG REPEDE!
1. explica urmatoarele situatii problema:
a. urci la munte sau cobori intr-o salina, diferentele de presiune determina aparitia unei senzatii de infundare a urechilor. care este explicatia acestui proces?

b. ce faci ca sa egalezi diferentele de presiune dintre exterior si urechea medie?


Răspuns :

Răspuns:

Urechea medie, care se găseşte în spatele timpanului, este o cavitate plină cu aer. „Urechea medie comunică, prin trompa lui Eustachio, cu nasul. Când inspirăm pe nas, aerul ajunge şi în urechea medie şi astfel avem presiune în ureche”, explică dr. Daniel Mirea, medic primar ORL la Spitalul Elias.

În momentul în care apar modificări de presiune atmosferică, facem scufundări (presiune mare) sau mergem la munte la 2.000 de metri (presiune mică), resimţim variaţiile de presiune la nivelul urechii.Atunci când mergem la munte, ni se înfundă urechile din cauza schimbării de presiune atmosferică.

b. Inspira si apoi expira usor cu gura inchisa si apasand pe nari. In timpul coborarii, daca inghititul si cascatul nu sunt eficiente, inhaleaza si apoi expira usor in timp ce te tii de nas si ai gura inchisa – aceasta manevra va genera presiune in spatele nasului si va ajuta la deschiderea trompei lui Eustachio. Urechile au fost desfundate cu succes daca auzi un pocnet.

Pentru a preveni complicaţiile provocate de înfundarea urechilor, când mergem la munte, mai ales dacă suntem predispuşi la afecţiuni ORL, trebuie să ne asigurăm că putem respira bine prin intermediul nasului. De aceea este bine să utilizăm un spray nazal decongestionant. Dacă avem patologie alergică şi nasul înfundat din această cauză, trebuie să luăm un antihistaminic. Iar dacă în ciuda acestor măsuri urechea rămâne înfundată mai mult timp, trebuie să mergem la un consult de specialitate.