referat bariera comunicare ​

Răspuns :

Răspuns:

Comunicarea este prezenta in viata noastra de zi cu zi, iar acest termen este legat de existenta noastra ca oameni. Fara comunicare si limbaj noi ca si fiintecare zilnic interactional prin actul comunicari, existenta noastra pe pamant ar fi un calvar sau inutila.

Comunicarea este considerata sa fie un ansamblu de actiuni care au in comun transmiterea de informatii sub forma de mesaje, stiri, semne sau gesturi simbolice, teste scrise si multe altele intre doua sau mai multe persoanle, numite interlocutori, sau mai academic zic, emitator si receptor.

Este important sa mentionam ca in comunicare, vorbirea si limba vorbita sunt elemente primordiale deoarece prin intermediul lor putem transmite mesajul nostru mai departe, acestra decurgand diferentiat, dupa gradul de cultura al partenerilor ce iau parte la convorbire.

În timpul vorbirii comunicarea nu se efectuează numai prin cuvinte, ci și prin intermediul tonului vocii, al amplitudinii sau localizării respirației, al variației coloritului epidermei (îndeosebi a celei faciale), al atitudinii noastre. De exemplu, pentru înțelegerea unui mesaj, de cele mai multe ori este important și comportamentul interlocutorilor: pasiv, asertiv, agresiv.

Precum bine se stie, comunicarea are loc in multe medii, precum un mediu incarcat de cele mai diverse: de la influente naturale la cele sociale si culturale, de la cele individuale la cele de grup si de masa, de la cele tehnice la organizatorice la cele logice si lingvistice, de la cele obiective la cele subiective si multe altele. Pentru orice fiinta umana uneori aceste medii pot fi o mare bariera datorita contracararea factorilor care genereaza influentarea negativa a comunicatii dar si capacitatea de a proteja comunicarea de influentele negative.

Am sa iau ca drept exemplu practic lucrarea ABC-ul comunicariimanageriale, Monica Boicu si Costache Rusu apreciaza ca “barierele in procesul de comunicare reprezinta orice lucru care reduce fidelitatea sau eficienta transferului de mesaj” si prezinta un tabel al barierelor de comunicare. Sunt recunoscute urmatoarele bariere:

Barierele de limbaj au drept cauze: aceleaşi cuvinte au sensuri diferite pentru diferite persoane, cel ce vorbeşte şi cel ce ascultă se pot deosebi ca pregătire şi experienţă, starea emoţională a receptorului poate deforma ce el aude, ideile preconcepute şi rutina influenţează receptivitatea, dificultăţi de exprimare, utilizarea unor cuvinte sau expresii confuze.

Barierele de mediu au drept cauze: un climat de muncă necorespunzător, folosirea de suporţi informaţionali necorespunzători, diferenţele între pregătirea emiţătorului şi receptorului.

Barierele datorate poziţiei emiţătorului sau receptorului au drept cauze: imaginea pe care o are emiţătorul şi receptorul despre sine şi despre receptor, caracterizarea diferită a situaţieiîn care are loc comunicarea de către emiţător şi receptor, sentimentele şi intenţiile cu careinterlocutorii participă la comunicare.

Barierele de concepţie au drept cauze: existenţa presupunerilor, exprimarea custângăcie a mesajului de către emiţător, lipsa de atenţie în receptarea mesajului, concluzii grăbiteasupra conţinutului mesajului, lipsa de interes a receptorului faţă de mesaj, rutina în procesul de comunicare.

O alta categorie de bariere ale sursei sunt cele psihologice care au drept caracteristici: dificultăţile de exprimare, emoţiile sau personalitatea – la Niki Stanton, incapacitatea de stapânirea emoţiilor – la Ionel Dumbravă, dificultăţile de exprimare, imaginea de sine, sentimentele – la Monica Voicu. Caracterul manipulativ, amorul propriu exagerat, spiritul posesiv, dictatorial sunt aspecte ale personalităţii pomenite deja, care tin de mentalitate. De importanta deosebita, din perspectiva psihologica, este imaginea de sine.

Se poate spune, în concluzie, ca sursa si receptorul nu sunt nici pe departe componenteneutre ale procesului de comunicare; oameni fiind, cu o anumita zestre intelectuală, cu interese,stereotipii si prejudecăţi, cu simpatii si antipatii, ei influenţează procesul de comunicare, iar  barierele datorate relaţiilor dintre ei sunt semnificative. Calea fundamentala de prevenire şiînlăturare a acestor bariere este cunoaşterea reciprocă. Cu cât partenerii de comunicare se cunoscmai bine, cu atât prejudecăţile se diminuează, iar capacitatea de a ocoli sau eluda sensibilităţileceluilalt creşte.

Explicație:

Sper ca e de folos!‼