Un şoarece de neam, şi anume Raton, Ce fusese crescut su’ pat la pension, Şi care în sfîrşit, după un nobil plan, Petrecea retirat într-un vechi parmazan, Întîlni într-o zi pe chir Pisicovici, Cotoi care avea bun nume-ntre pisici.
Cum că domnul Raton îndată s-a gătit Se o ia la picior, nu e de îndoit. Dar smeritul cotoi, cu ochii în pămînt, Cu capu-ntre urechi, cu un aer de sfînt, Începu a striga: „De ce fugi, domnul meu? Nu cumva îţi fac rău? Nu cumva te gonesc?
Binele şoricesc cît de mult îl doresc Şi cît îmi eşti de scump, o ştie Dumnezeu! Cunosc ce răutăţi v-au făcut fraţii mei, Şi că aveţi cuvînt să vă plîngeţi de ei; Dar eu nu sînt cum crezi; căci chiar asupra lor Veneam să vă slujesc, de vreţi un ajutor.
Eu carne nu mănînc; ba încă socotesc, De va vrea Dumnezeu, să mă călugăresc.“ La ast frumos cuvînt, Raton înduplecat, Văzînd că Dumnezeu de martur e luat, Îşi ceru iertăciuni şi-l pofti a veni Cu neamul şoricesc a se-mprieteni,
Îl duse pe la toţi, şi îl înfăţişă Ca un prieten bun ce norocul le dă. Să fi văzut la ei jocuri şi veselii! Căci şoarecii cred mult la fisionomii, Ş-a acestui străin atîta de cinstit Nu le înfăţişa nimic de bănuit.
Dar într-o zi, cînd toţi îi deteră un bal, După ce refuză şi limbi, şi caşcaval, Zicînd că e în post şi nu poate mînca, Pe prietenii săi ceru a-mbrăţişa. Ce fel de-mbrăţişări! Ce fel de sărutat! Pe cîţi gura punea, Îndată îi jertfea; Încît abia doi-trei cu fuga au scăpat.
Cotoiul cel smerit E omul ipocrit
1)Precizeaza valoarea morfologica a cuvintelor subliniate:"fratii mei" "sa va plangeti" "de vreti un ajutor" 2)Construieste doua enunturi in care adj. pronominal posesiv sai,prezent in structura"pe prietenii sai",sa fie,pe rand,pronume posesiv in caurile genitiv respectiv dativ 3)Preizeaza functiile sintactice ale cuvintelor subliniate in enunturile:"De ce fugi,domnul meu?", "Nu cumva te gonesc?" 4)Extrage,din a4a strofa,trei parti de vorbire diferite aflate in cazul acuzativ 5)Selecteaza din text doua personificari 6)Precizeaza tipul uman reprezentat de cotoiul Pisicovici 7)Motiveaza folosirea cratimei din srtuctura:"de-mbratisari" 8)Formuleaza prima idee principala a textului citat 9)Explica,in maximum cinci randuri,semnificatia ultimilor doua versuri din textul dat