Răspuns :
Răspuns:
Ursul brun. Este o specie protejată strict prin convenții internaționale, însă vânarea se face strict pentru a evita suprapopularea și într-un număr limitat. Ursul brun este o specie periculoasă de vânat, iar perioadele optime sunt între 15 septembrie și 31 octombrie și între 15 martie și 15 mai.
Capra neagra , ca importanta, primul mamifer din categoria protejatii faunei romanesti, dupa Primul Razboi Mondial, era amenintata cu disparitia. In Muntii Bucegi, Muntii Rodnei, Banatului, mai existau, la vremea respectiva, doar cateva exemplare. Astazi, capra neagra traieste pe varfurile stancoase si in zona pajistilor alpine din Muntii Fagaras, Retezat, Parang etc., mai putin in Bucegi (o regiune montana care este asaltata de turisti, in ultimii ani).
Rasul (lynx lynx), supranumit “Pantera Carpatilor”, este un protejat al faunei romanesti, inca din anii ’30 ai secolului trecut. Este cel mai puternic animal din categoria felidelor, care traieste in spatiul romanesc.
Are peste un metru lungime, este foarte agil, un vanator neintrecut. Pentru ca este ocrotit prin lege, efectivele de rasi din Carpati s-au refacut, aici aflandu-se cel mai mare numar de astfel de animale din Europa (peste 2000).