Caracterizarea lui Hagi Tudose?


Răspuns :

                       Caracterizarea lui Hagi Tudose

  • Prozator, dramaturg, eseist și publicist, Barbu Ștefănescu-Delavrancea a contribuit la devoltarea literaturii române de la începutul secololui XX.
  • Personajul Hagi Tudose ocupă locul central în opera cu același nume de Barbu Ștefănescu-Delavrancea, deoarece este prezent pe tot parcurul acțiunii, aceasta evoluând în jurul său.
  • Hagi Tudose este personajul principal, individual, în ipostaza omului strângător, refuzând a se căsători și a-și forma o familie. Portretul său este realizat prin îmbinarea mijloacelor de caracterizare directă - realizată de narator - cu mijloace de caracterizare indirectă - prin fapte, vorbe, limbaj și gânduri.
  • Portretul fizic este realizat în mod direct de către narator, dar este limitat la câteva detalii semnificative: naratorul folosește comparația „...e galben ca ceara...pentru a-i surprinde culoarea feței. Un alt detaliu îl reprezintă „Părul, nepieptănat și lung, i-atârnă în vițioane pe ceafă și frunte.”.
  • Portretul moral este complex, fiind modelat îndeosebi prin mijloace indirecte. Astfel, din faptele sale și realizările sale profesionale (devenind stăpân într-o prăvălie), reiese strădania de care a dat dovadă și interesul pentru a strânge bani cât mai mulți. Hagi Tudose este omul credincios - „Oh! Doamne, Doamne, ce bun ești! Ce înțelept ești!” - iar în fața divinității vede moartea ca pe o provocare („Moartea să aibă coasă de aur, el și-ar înfige amândouă mâinile în tăișul ei!”). Firea sa introvertită este atestată în secvența „închizându-se ziua cu zăvorul în casă; robotind nopțile în odaie cu o lumânare se seu în mână...”.
  • Datorită sumei de bani pe care o deținea, Hagiul devine paranoic și suspicios, acest lucru afectându-i semnificativ starea de sănătate mentală - „Gândul că ar putea să-l jefuiască cineva îl face să sară din pat.”.
  • Imaginea omului iubitor de bani îl caracterizează cu exactitate pe Hagi Tudose, care îl transformă la vârsta de doar 30 de ani într-un om îmbătrânit și slab.
  • În concluzie, personajul Hagi Tudose reprezintă tipului omului avut și egoist cu sine și cu cei din jurul său, care își interzicea orice dorință a vieții cu scopul de a aduna averea sa, dar care a trecut pe lângă bucuria de a trăi. Destinul l-a transformat într-un om egoist, iar moartea l-a găsit bolnav, însetat și înfometat.