Răspuns :
Răspuns:
Dominația Habsburgică : Eșecul celui de-al doilea asediu al Vienei (1683) a marcat începutul sfârșitului puterii otomane în Europa Centrală și de Sud-Est. Transilvania a intrat în componența Imperiului Habsburgic la sfârșitul secolului al XVII-lea, ca Principat autonom, mai apoi ca Mare Principat, condus direct de împăratul de la Viena. Statutul provinciei a fost desființat în anul 1868, când a fost încorporată părții maghiare a Imperiului Austro-Ungar, până la Marea Unire din 1918.
În urma înfrângerilor succesive suferite în fața Ligii Sfinte, la Buda (1686), Mohacs (1687) și la sud de Dunăre (1688), Poarta a pierdut controlul asupra Ungariei, Imperiul Habsburgic ajungând în proximitatea Transilvaniei. Spre deosebire de Ungaria, Transilvania nu era un pașalâc al Imperiului Otoman, așa că habsburgii au preferat o ofensivă politică pentru ocuparea acestei provincii, în locul uneia militare. Încă din timpul asediului Vienei, cancelarul Transilvaniei Mihail Teleki a stabilit legături cu habsburgii, în consecință, conducătorii provinciei nu puteau să fie acuzați de o alianță cu otomanii.
Nemulțumiți de mersul anevoios al negocierilor, în toamna anului 1685, austriecii au trimis primele trupe pe teritoriul Transilvaniei, iar Dunod i-a cerut dietei de la Alba Iulia să rupă toate legăturile cu turcii și polonezii. În anul următor, o nouă armată imperială a pătruns pe teritoriul Transilvaniei și a învins trupele trimise să o oprească. În aceste condiții, reprezentanții stărilor din Transilvania au semnat Tratatul Hallerian, prin care provincia intra sub protecția împăratului.
REGIMUL DOMINAŢIEI OTOMANE
1. REGIMUL ECONOMIC AL DOMINAŢIEI OTOMANE ÎN MOLDOVA sI ŢARA ROMÎNEASCĂ
In afara de pierderea libertatii politice - cu toate consecintele ei pentru viata de stat, atît din punct de vedere intern cît si extern - aservirea de catre turci a însemnat pentru Moldova si Ţara Romîneasca supunerea la un sistem de nemiloasa exploatare economica. Acest sistem, care-si dobîndeste formele complexe în a doua jumatate a veacului al XVI-lea, a constituit o frîna puter-nica în dezvoltarea lor social-economica. Istoriografia burgheza a ignorat stU' dierea consecintelor acestui regim asupra dezvoltarii social-economice a tarilor romîne, creîndu-se astfel o imagine falsa a acestei dezvoltari.