1.Rescrie din text secvențele care ilustrează:
a)un detaliu despre condițiile modeste de viață ale familiei naratoarei:
b)o particularitate a culturii paștune:
c)intenția tatălui când a selectat citatul de pe scut:
d)rolul poetului Khushal:
textul...
Când m-am născut, eram foarte săraci. Împreună cu un prieten, tata tocmai întemeiase prima lor școală, iar noi locuiam într-o colibă cu două camere, chiar peste drum. Dormeam în aceeași cameră cu mama și tata, iar cealaltă era pentru oaspeți. Nu aveam baie sau bucătărie, iar mama gătea pe un foc afară și spăla hainele la un robinet de la școală. Aveam tot timpul oaspeți din sat. Ospitalitatea este foarte importantă în cultura paștună. (...)
În copilărie îmi petreceam cea mai mare parte a timpului cu mama. Tata era plecat adesea, fiindcă trebuia să se ocupe nu numai de școală, ci și de societăți literare și, pe deasupra, făcea și eforturi să ajute la salvarea mediului înconjurător și, în special, a văii în care locuiam. Tata provenea dintr-un sat sărac, dar, prin educație și datorită personalității lui puternice, reușise să-și facă un nume și să câștige destul cât să ne ofere un trai bun (...)
I-au dat școlii numele Khushal, după unul dintre marii eroi adorați de tata, Khushal Khan Khattak, poetul-războinic din Akora, la sud de Swat, care a încercat să unească toate triburile paștune împotriva mogulilor, în secolul al XVII-lea. La intrare, au pus un motto: NE ANGAJĂM SĂ CONSTRUIM VIITORUL ÎN ERA CEA NOUĂ. Tata a desenat un scut, pe care a scris un citat cunoscut din Khattak, în limba afgană: Îmi țin sabia pregătită în numele onoarei afgane. Tata voia ca marele erou să ne inspire, dar într-o manieră potrivită vremurilor noi, cu stiloul în loc de săbii. Așa cum Khattak își dorise să-i unească pe paștuni împotriva unui dușman străin, și noi trebuia să fim uniți împotriva ignoranței.