Răspuns :
Răspuns:
Principalele proprietăți ale oaselor sunt: rezistența și elasticitatea.
Datorită acestor proprietăți, oasele nu se rup atunci când asupra loc acționează diferite forțe de presiune sau de tracțiune (forțe paralele cu axul longitudinal, perpendicular pe suprafața lui și prin torsiune - holicoidal).
Craniul uman poate rezista la presiuni mari în direcție bolta-baza fără a se rupe, micșorându-și cel mult înălțimea cu 7-8%. Un craniu poate, totodată, cădea de la o înălțime de 1-2 m pe ciment, fără a se sfărâma - el sărind ca o minge datorită elasticității sale.
Rezistența la presiune în cazul oaselor este foarte mare, fiind de 30 de ori mai mare pe mm pătrat decât a cărămizii, de 2,5 ori mai mare decât a granitului, apropiindu-se de rezistența fierului. Dintre toate materialele tehnice, numai betonul armat poate fi comparat cu osul, atât în privința rezistenței, cât și a elasticității. Aceste proprietăți sunt datorate în principal compoziției chimice a osului, precum și structurii sale macro-microscopice și a arhitecturii sale interne.
O altă proprietate importantă de adaptare a osului este capacitatea de vindecare a fracturilor. În cazul unei fracturi, la locul fracturii apare o formațiune osoasă nouă, numită calus (Osdesmal), prin intermediul căreia se face sudarea segmentelor osoase. La acest proces contribuie și periostul, care poate în anumite condiții, mai ales în rândul persoanelor tinere, să regenereze osul.
Explicație:
Sper ca te-am ajutat.