compara aspectul coloanei vertebrale şi corespunzator forma corpului la persoane sanatoase si la cele afectate de osteoporoza si explica diferentile in baza modificarii proprietatilor oaselor afectate de aceasta maladie

Răspuns :

Răspuns:

Cum apare osteoporoza?

Nu se cunoaste exact care este cauza osteoporozei, insa stim cum apare boala. Osul este un tesut viu, dinamic, in continua schimbare. Pentru ca oasele sa ramana puternice de-a lungul vietii, corpul nostru indeparteaza osul vechi si il inlocuieste cu unul nou. Copilaria si adolescenta sunt perioadele esentiale cand se formeaza masa noastra osoasa: oasele cresc, devin mai lungi si mai puternice, iar acest ritm continua pana la 25-30 ani, cand se atinge masa osoasa maxima. Dupa aceasta varsta, oasele sufera un proces continuu de formare si distrugere care le permite sa ramana sanatoase. Totusi, cand implinim 40 sau 50 ani, acest echilibru se modifica, deoarece nu mai este posibil sa inlocuim la fel de repede tesutul osos pe masura ce el este indepartat. Iar acest efect este cu atat mai accentuat in cazul femeilor in primii ani dupa menopauza, cand se pierde efectul protectiv al hormonului estrogen.

Daca am putea sa ne uitam in interiorul osului, acesta ar arata ca un fagure de miere. Cand suferi de osteoporoza, spatiile din interiorul fagurelui devin mai largi, iar osul care formeaza fagurele mai subtire. In plus, se subtiaza si invelisul extern al osului. Osul devine subtire si fragil, favorizand astfel fracturile.

Riscul de a dezvolta osteoporoza depinde partial de cat de multa masa osoasa ai atins pana la implinirea varstei de 30 de ani. Cu cat ai mai multa masa osoasa, cu atat ai mai putine sanse de a face osteoporoza pe masura ce inaintezi in varsta.