Răspuns :
Buna (◕ᴗ◕✿)
Răspuns:
Limbajul de programare constituie mijlocul de comunicare intre om si calculator, iar descrierea succesiunii de operatii pe care trebuie sa le efectueze calculatorul se numeste program.
Etapele necesare realizarii unui program sunt urmatoarele:
a) scrierea programului (intr-un anumit limbaj de programare);
b) compilarea programului;
c) editarea de legaturi (link-editarea);
d) executia programului;
e) eventuala depanare a sa, reluand procedeul de la etapa a);
f) imbunatatirea performantelor programului;
a) Scrierea programului presupune editarea unui fisier ce contine textul programului. Acest fisier se cheama fisier-sursa si este un fisier text in format ASCII. In interiorul sau el contine instructiuni ale limbajului in care se face programarea.
Un limbaj de programare este foarte asemanator limbajului obisnuit (natural); el reprezinta un sistem de conventii pe baza caruia se efectueaza o comunicare. Deci limbajul de programare este un sistem de cuvinte (cheie), semne, constructii cu cuvinte si semne care ne asigura de faptul ca transmitem calculatorului ceea ce dorim sa realizeze.
b)“Propozitiile” si “frazele” unui limbaj de programare nu sunt direct intelese de calculator. Ele sunt traduse din aceasta forma usor manevrabila in instructiuni masina (singurele recunoscute de microprocesor) de cate un program ce se cheama compilator. Acest program recunoaste notiunile din fisierul-sursa si le converteste in echivalentele lor in limbaj masina pe care le depune intr-un fisier de iesire numit fisier-obiect.
Fisierul-obiect produs de un compilator nu este, inca, gata de a fi executat necesitand o prelucrare suplimentara .
Daca fiecare instructiune din fisierul-sursa ar produce instructiuni care realizeaza scrierea unui mesaj aceasta portiune de cod s-ar gasi repetata (cu mici modificari) in mai multe locuri din program. Pentru inlaturarea unui astfel de lucru nedorit, operatiile cel mai des folosite sunt “izolate” intr-o colectie de rutine, de unde pot fi apelate oricand este nevoie.
Deci dupa compilare, fisierul-obiect produs nu va contine intotdeauna instructiunile necesare unei operatii ci eventuale referiri la rutina de biblioteca ce executa operatia in cauza.
Sper că te am ajutat ! ʕっ•ᴥ•ʔっ