Ajutați-mă vă rog frumos. Am nevoie de ajutor.Realizați un scurt referat despre mănăstirea Agapia 1 pagină pe foi A4. Planul referatului:
- Localizați;
- Traseul
- Istoric (să știți cine a fost)
- caracteristici geografice și turistice despre zona înconjurătoare.
DAU COROANĂ.​


Răspuns :

Mănăstirea Agapia este o mănăstire de maici situată la 3 km depărtare de satul Agapia, pe valea râului Agapia, județul Neamț. Mănastirea și satul se află poziționate la poalele Munților Stânișoarei, masive montane ce fac parte din grupa centrală a  Carpatilor Orientali.

Mănăstirea este situată pe DN15F, drum ce se subordonează lui DN15C care face legătura între Târgu Neamț la nord și Piatra Neamț la sud. Distanța parcursă cu mașina de la Târgu Neamț la mănăstire este de 13 km, iar de la Piatra Neamț de 47 km. Complexul mănăstiresc Agapia cuprinde Mănăstirea Nouă, alături de care se afă Casa Memorială „Alexandru Vlahuță”, Muzeul Vivant și Mănăstirea Veche situată în nord la 1,5 km distanță.

Denumirea Agapia provine de la sihastrul Agapie, care s-a nevoit în poiana unde se află în prezent Schitul Agapia Veche. Deoarece acesta era greu accesibil, la începutul secolului al XVII-lea unii călugări s-au stabilit pe locul actualei mănăstiri, construind aici o biserică de lemn. În perioada 1641-1643, hatmanul (boier cu funcție administrativă) Gavriil Coci, fratele domnitorului Moldovei Vasile Lupu  a construit biserica actuală a Mănăstirii Agapia, cu hramul „Sfinții Voievozi Mihail și Gavriil”. În 1847, pe latura de sud a incintei mănăstirii a fost amenajat un paraclis cu hramul Nașterea Maicii Domnului și Duminica Tuturor Sfinților. În 1995 au început ample lucrări de restaurare a acestui monument istoric, ele fiind finalizate la începutul anului 2009.

Complexul Mănăstiresc se află în incinta Parcului Național Vânătorii Neamț, iar lângă acesta Parcul Național Mănăstirea. Aici turiștii au ocazia să vadă frumusețea naturii, a peisajului montan. În județul Neamț, turiștii mai pot vizita Lacul Izvorul Muntelui, lac de acumulare pe râul Bistrița, dar și activitatea omului de-a lungul timpului din zonele urbane: Piatra Neamț, Târgu Neamț și Roman.