va rog eseu cu tema afirmarea ideilor umaniste in literatura românească​

Răspuns :

Răspuns:

Moldova, Ţara românească, Transilvania Literatura religioasă Este secolul în care așa numita literatură religioasă culminează cu editarea Bibliei lui Şerban Cantacuzino în 1688 și de asemenea secolul în care apar scrieri educative de elocvență precum ale lui Neagoe Basarab.

A fost înteietorul cronografiei româneşti Letopiseţul Ţării Moldovei de cînd s-au descălecat ţara şi de cursul anilor şi de viaţa domnilor care scrie de la Dragoş pînă la Aron-Vodă a fost scris spre sfârșitul vieții, (se crede că ar fi muncit la el între anii 1642-1647). Cel mai mult a scris despre Ştefan cel Mare . Miron Costin 1633 1691 - • Letopisețul Țării Moldovei de la Aron vodă încoace, de unde este părăsit de Ureche – vornicul Continuă cronica lui Ureche din 1594 pînă în 1661, anul morții lui Ştefăniţă Lupu .

Ion Neculce 1672 1746 Neculce nu era prea învățat, dar era om cu bun simț, cu pricepere de a judeca lucrurile, câștigată prin amestecul direct în afacerile statului și cu un deosebit talent de a povesti. Se poate zice că el e cel mai literat din toți cronicarii Moldovei. El știe foarte adesea să găsească cuvântul just pentru a zugrăvi o situație sau pe un om. A scris despre evenimentele din 1662-1743.

Literatura ştiinţifică S-au manifestat de la început cronicarii.Miron Costin in lucrarea De neamul moldovenilora tratat problema originii latine a românilor, Constantin Cantacuzino a scris despre acelaşi lucru in opera neterminată Istoria Ţării Româneşti dintru început.Nicolae Milescu a fost primul savant moldovean printr-un orizont cu adevărat enciclopedic.

Explicație:

pls coroana

daca nu vrei sa scrii tot poti selecta.