Răspuns :
Răspuns:
Buna! te voi deslusi intru-catva asupra acestui subiect
Ca sa poti realiza in cateva randuri un scurt comentariu legat de operatiile gandirii, ar trebui sa stii ce sunt acestea:
1. analiza= operatia care consta in separarea sau descompunerea unuiobiect sau anumite situatii in partile lor componente.
2. sinteza = presupune reunificarea obiectului sau situatiei din partile lorcomponente.
3.comparatia = presupune stabilirea asemanarilor si deosebirilordintre doua obiecte, situatii sau fenomene in baza utilizarii unorcriterii.
4. abstractizarea = operatia complementara generalizarii si careactioneaza fie prin omitere fie prin retentie a unor insusiri consideraterelevante sau nu pentru o clasa de obiecte.
5. generalizarea = consta in desprinderea si apoi extrapolarea unei sauunor insusiri considerate relevante de la un obiect asupra uneicategorii de obiecte.
Avand aceste scurte definitii care tin de psihologie, poti rezuma aceste operatii intr-un scurt exemplu:
Gandeste-te ca esti la ora de romana, iar profesorul va prezinta un roman al unui scriiitor. Pentru a intelege ceea ce prezinta romanul, sigur ca faci o analiza ( adica citesti cartea), apoi o sinteza ( realizezi care sunt personajele principale, secundare, rolul lor in roman etc), si chiar comparatie ( stiind deja personajele le poti compara facand analogii in ceea ce priveste aspectul fizic, moral intre ele). Abia la sfarsit poti face o generalizare si abstractizare, prezentandu-ti propria opinie legata de roman!
Explicație:
Ar trebui sa mai stii ca operatiile gandirii sunt prezente intotdeauna in memeoria noastra, deoarece cu acestea GANDIM (logic sau mecanic)!