Pasi :
- Se inmultesc termenii liberi din fata radicalului si se pun in fata noului radical
- Se inmultesc termenii de sub radicali si se pun sub noul radical.
- Presupunem ca sub radical avem acum un termen n. Daca [tex]\sqrt{n} = \sqrt{k^{2}*m }[/tex], unde k si m sunt numere naturale atunci [tex]\sqrt{n}[/tex] devine [tex]k\sqrt{m}[/tex].
Explicatie :
[tex]8\sqrt{6} * 5\sqrt{2} = 8*5\sqrt{6*2} = 40\sqrt{12}[/tex]
Descompunem 12 in factori si observam ca [tex]12=2^{2} *3[/tex], deci [tex]\sqrt{12} =\sqrt{2^{2}*3 } = 2\sqrt{3}[/tex]
Deci expresia devine :
[tex]8\sqrt{6} * 5\sqrt{2} = 8*5\sqrt{6*2} = 40\sqrt{12} = 40*2\sqrt{3} = 80\sqrt{3}[/tex]
Raspuns :
[tex]80\sqrt{3}[/tex]