un referat despre celula animala si celula vegetala !Cu toate explicatile ​

Răspuns :

Răspuns:

Asta am scris eu la note sper ca e de ajuns nu stiu mai mult...

Vezi imaginea Annapopa24

Explicație:

Celulele vegetale şi animale

Celula este unitatea de bază a tuturor organismelor vii. Fie că este vorba de o plantă, de un animal sau de om, corpul acestora este format din celule. Fiecare celulă trebuie aprovizionată permanent cu tot ce-i este necesar pentru desfăşurarea fiecărei funcţii.

Unde se găsesc celulele? Cu ce se hrănesc ele?

Unele celule se găsesc la exteriorul corpului şi vin în contact direct cu mediul înconjurător. Altele de găsesc în interiorul corpului. Primele sunt mai afectate de condiţiile mediului extern.Celelalte, măcar aparent, par a avea o viaţă mai liniştită şi ferită de mari intemperii. Doar aparent, însă, pentru că de fapt şi ele muncesc în condiţii destul de grele. Între celule există un permanent schimb şi transport. Fiecare este gata oricând să-şi împrumute "vecinele". Organismul se formează tocmai din acest fantastic mod în care celulele îşi dau mâna şi-l fac să existe. Reacţiile chimice care se desfăşoară într-o celulă sunt mai numeroase decât cele care au loc în toate fabricile din lume adunate laolaltă. În corpul nostru sunt miliarde de celule care lucrează cu o perfecţiune desăvârşită, timp de o viaţă întreagă.

Ce forme au celulele?

Celulele au forme şi mărimi diferite, unele fiind rotunde, altele parcă sunt nişte flori, altele sunt alungite şi rotunjite la capete. Oricum ar arata, un lucru este sigur: depind unele de altele şi le leagă o aşa de frumoasă prietenie, încât nici măcar una n-ar putea trăi separat. Dimensiunile celulelor se măsoară în micrometri. Micrometrul este a mia parte dintr-un milimetru. Cele mai mari celule sunt fibrele musculare, lungi câţiva centimetri, iar cele mai mici sunt elementele figurate ale sângelui şi unii neuroni.

Cu ce sunt învelite celulele? Din ce sunt alcătuite?

Fiecare celulă este mărginită de o graniţă, numită membrană. Pentru a pătrunde în interiorul celulei , trebuie să treci de această ciudată frontieră cu nenumărate porţi. Unele de intrare, altele de ieşire. Prin primele pătrund în celulă un fel de tiruri cu alimente, apă şi alte materii prime, cisterne cu oxigen şi câte şi mai câte. Convoaiele de alimente sunt dirijate într-o direcţie foarte precisă. În central celulei se află nucleul. Aici se găsesc şi-şi desfăşoară activitatea organele de conducere ale celulei. Acestea sunt reprezentate prin cromozomi, care deţin un fel de "dosare" numite gene formate din acizi nucleici: ADN şi ARN. AND-ul determină culoarea ochilor şi părului sau ce parfum va avea o floare. ARN-ul este un compus organic complex (acid nucleic) present în celulele vii, implicat în sinteza proteinelor.

"Dosarele" gene se transmit din generaţie în generaţie, reprezentând un tezaur fără de care celula nu ar putea exista. Toate fabricile şi uzilele celulei se numesc organite. Cisterne pline cu oxigen pătrund în mitocondrii, centralele energetice ale celulei. În interiorul lor se găsesc cuptoare mari în care ard laolaltă hrana şi oxigenul. Aşa se produce energia dirijată, printr-un fel de reţele electrice, spre toate colţurile celulei. Canalele întortocheate şi ramificate care leagă nucleul de frontierele celulei formează reticulul endoplasmatic. De pereţii canalelor, ici şi colo, se prind mici făbricuţe de asamblare a unor piese. Piesele intră pe poarta principală a fabricii, una câte una, şi ies pe altă poartă, înlănţuite. Lanţurile formate din aminoacizi se numesc proteine, iar făbricuţele se numesc ribozomi. De la aceste făbricuţe , produşii sunt transportaţi în nişte cisterne care formează aparatul Golgi. Aici totul este pastrat ca într-un fel de depozit, în cea mai bună stare. Orice celulă sănătoasă are o poliţă sanitară bine instruită. "Poliţiştii " se numesc lizozomi şi au în dotare un întreg arsenal de produse pentru curăţat.

Asemănări şi deosebiri între celula animal şi cea vegetală

Asemănări:

-compoziţia chimică şi rolul fiziologic asemănător;

-funcţiile fiziologice se desfăşoară în acelaşi mod;

-sunt asemănătoare majoritatea organitelor celulare cu rol fiziologic important: nucleu, ribozom, aparatul Golgi, organite comune.

Deosebiri:

-celulele vegetale conţin peretele celular celulozic ( datorită acestui perete celulozic celulele vegetale tind să adopte forme regulate, spre deosebire ce cele animale care pot avea forme neregulate) ;

-existenţa în celulele vegetale a cloroplastelor, unde se află clorofila, cu ajutorul careia se produce fotosinteza;

-celulele animale conţin glicogen ( forma în care sunt stocaţi carbohidraţii);

-cantitatea limitată de citoplasmă indică dimensiuni mici ale celulelor animale, în timp ce prezenţa vacuolelor indică dimensiuni mari ale celulelor vegetale;

SFARSIT.

...