b. Caută pe internet informații despre costumele populare din zona în care locuiești și completează diagrama cu elementele comune şi elementele diferite între costumele din zona Neamț și cele din zona ta.​

Răspuns :

Portul popular din judeţul Neamţ constituie unul din cele mai reprezentative elemente de cultură populară şi se înscrie în caracteristicile generale ale portului moldovenesc. Realizate manual piesele de îmbrăcăminte populară erau lucrate cu multă răbdare şi miestrie folosindu-se modele originale.

Costumul tradiţional femeiesc se remarcă prin simplitatea pieselor din care era compus, şi anume: broboada pe cap, catrinţa, cămaşa cu poale, brâul şi brâneaţa, bondiţa, sumanul, opincile  şi traista. Toate piesele costumului erau lucrate de fiecare femeie şi decorate cu multă măiestrie doar casâncile negre sau înflorate, barizurile colorate, pantofii sau ghetele erau cumpărate de la târguri.

Fiecare zonă avea piese diferite în componenţa costumului popular de sărbătoare, dar diferenţe existau şi după vârsta persoanei, astfel că bătrânele purtau casâncă neagră iar fetele aveau părul împletit în codiţe împodobit cu flori. Aceste costume de sărbătoare erau bogat decorate, lucrate pe ţesături mai fine şi completate cu mărgele şi paiete de diferite culori. Hainele groase din portului popular erau sumanele din pănură, cusute cu falduri şi decorate cu sarad negru sau colorat.

Portul popular in Neamt, judetul Neamt

Costumul tradiţional bărbătesc era compus din piese de tip arhaic, şi anume: iţari ţesut din bumbac, cămăşoiul, brâu sau chimirul lat, opincile şi gluga ciobănească. Pe cap se purta vara plării cu borul mare şi împodobit cu ciucuri, iar iarna se purta căciula brumărie sau neagră din blană de miel. Piesele de cojocărie erau asemănătoare celor femeieşti, în plus, bărbaţii purtau bonda înfundată şi cojocul lung. Iarna se purta cojocul sau sumanul din pănură cafenie sau cenuşie, cu clini şi împodobit cu sarad negru sau colorat.

Adevăratele podoabe ale costumelor populare tradiţionale din Neamţ sunt piesele cojocăreşti de sărbătoare. Aceastea erau lucrate de meşteri specializaţi şi se remarcau prin: broderia în registre de motive florale şi geometrice, lână în culori sobre şi armonioase, blană brumărie şi compoziţii ornamentale bogate.

Toate aceste costume pot fi văzute în colecţiile muzeelor de etnografie din Neamţ dar şi în satele nemţene. Unii locuitori încă mai merg la biserică îmbrăcaţi în costumele de sărbătoare sau le păstrează acasă în dulapul vechi ca amintire de la mama sau bunica lor.