Răspuns :
În zilele noastre, majoritatea oamenilor consumă alcool pentru efectul de relaxare pe care îl dă o doză de bere sau un pahar de vin. Dar dacă o persoană consumă mai mult decât organismul poate metaboliza, intervin efecte total opuse, cum ar fi depresia sau din contră, agitația și agresivitatea.
În primul rând, în Romania, alcoolul reprezinta cea mai frecventa cauza a bolii hepatice cronice. Bolile hepatice cauzate de abuzul de alcool includ ficatul gras, hepatita si ciroza. Ciroza, care este o forma ireversibila a bolii hepatice apare la aproape 30% dintre consumatorii de alcool in exces. În consecință, Romania este printre tarile cu cel mai mare procent de boli de ficat din Uniunea Europeana.
În al doilea rând, consumul pe termen lung de alcool poate cauza probleme de sănătate pentru majoritatea sistemelor și organelor corpului. Alcoolul afectează metabolizarea nutrienților, absorbția, transportul, depozitarea și excreția putând duce la deficiențe de vitamine și/sau minerale precum și probleme în direcționarea unor nutrienți în corp. De exemplu, deficiența de tiamină (vitamina B1) apare deseori la persoanele care consumă regulat alcool și poate cauza probleme neurologice. De asemenea, există există numeroase studii care leagă consumul de alcool pe termen lung de mai multe tipuri de cancer. Potrivit unui raport publicat de Department of Health and Human Services consumul de alcool este unul dintre factorii cu potențial cancerigen.
Spre deosebire de ideile de mai sus, deși studiile recente asociază consumul de alcool cu un risc redus de boli cardiovasculare, acest obicei de consum se poate transforma brusc într-o sursă de îmbolnăvire. Singura linie, fragilă, între efectele pozitive și negative ale consumului de alcool poate fi trasată doar de către moderație. Consumul moderat de alcool îmbunătăţeşte memoria şi capacitatea de învăţare, astfel că un pahar cu vin în fiecare zi ar putea reprezenta cheia pentru a avea mintea limpede la o vârstă înaintată.
Având in vedere cele mai sus, sunt de părere că utilizarea de alcool afectează organismul atât pe termen scurt cât și pe termen lung. Consumul ocazional și în cantități moderate nu pare a afecta sănătatea însă această moderație înseamnă ceva diferit pentru persoane diferite. Pentru unele persoane două pahare de vin reprezintă consum moderat în timp ce pentru altele moderația înseamnă jumătate de pahar. Lucrurile se complică în cazul băuturilor cu un conținut redus de alcool (bere, cidru) și a celor cu un conținut ridicat (brandy, băuturi spirtoase etc). Cert este că excesul dăunează, atât pe termen scurt cât și pe termen lung.