Răspuns :
Salut!
7. Transforma si gramatical, şi lexical urmatoarele secvențe din textul-suport, astfel încât să se conformeze normelor şi uzului actual:
" În cercul binevoitor de ofițeri vechi, de diferite grade, ne aflam şi câțiva nou veniți, abia scăpați de pe băncile şcolii, prieteni buni din timpurile copilarie petrecute în aceeași mahala, într-un oraş din fundul Moldovei, învârtindu-ne între Constanța si gurile Dunării.
8. Precizează funcția sintactică a cuvintelor subliniate în propozitia: "O soartă fericită mă aruncase pe bordul lui Mircea."
- o soartă - subiect (ce ne aruncase?);
- mă - complement direct (pe cine aruncase?);
9. Rescrie enunțul, în așa fel încât circumstanțialul de timp să fie exprimat printr-o locuțiune adverbială:
- "Trecutul îmi aparea așa de departe, ca într-o ceață fumurie şi nedesluşită, din care se desprindea uneori parcă o altă ființă în locul meu."
- uneori - circumstanțial de timp (când se desprind?), exprimat prin adverb de timp
"Trecutul îmi aparea asa de departe, ca într-o ceață fumurie şi nedesluşită, din care se desprindea când și când parcă o altă ființă în locul meu."
- când și când - circumstanțial de timp, exprimat prin locuțiune adverbială;
10. Stabileşte felul subordonatei din fraza urmatoare şi apoi transform-o în partea de propoziție corespunzatoare :
Visele mi se împlineau ... acele vise¹/ (care) îmi mângâiaseră viața tristă de școală.²/
- P² - propoziție subordonată atributivă;
Visele mi se împlineau ... acele vise mângâietoare.
- mângâietoare - atribut (ce fel de vise?)
11. Explică rolul semnelor de punctuație din enunțul următor: Itinerarul calatorie îl ştiam de mult; cate zile nu pierdusem noi, ofiteril tineri, cu hartile dinainte urmărind cu degetul conturul coastelor Asiei-Mici.
Aici, ";", semn de punctuație, are rolul de a evidenția o pauză mai lungă în cursul rostirii, marcând astfel încărcătura discursului meditativ: "câte zile nu pierdusem noi, ofiteril tineri, cu hărțile dinainte urmărind cu degetul conturul coastelor Asiei-Mici."