Un rezumat despre temperatură
Vă rog mult de tot! ​


Răspuns :

Temperatura este o mărime fizică a unui sistem care exprimă cantitativ proprietatea de mai cald sau mai rece a sistemului respectiv. Astfel, materialul cu o temperatură mai ridicată este mai cald, iar cel cu o temperatură joasă mai rece. Temperatura este un parametru care caracterizează viteza cu care se mișcă atomii ce alcătuiesc o substanță. În cazul încălzirii unui corp viteza poate crește până la o anumită limită. Oamenii de știință[care?] afirmă că la o temperatură extrem de scăzută, numită zero absolut, atomii sau moleculele și-ar înceta mișcarea complet, dar atingerea acestei valori nu este posibilă prin mijloace termodinamice.

Formal, temperatura este acea proprietate care reglementează transferul de energie termică, sau căldură, între un sistem și altul[1]. Când două sisteme sunt la aceeași temperatură, acestea sunt în echilibru termic și niciun transfer de căldură nu se va produce. Când există o diferență de temperatură, căldura va tinde să treacă de la sistemul cu temperatură mai ridicată la sistemul cu temperatură mai joasă, până când echilibrul termic este din nou stabilit. Acest transfer de căldură se poate produce prin conducție, convecție sau radiație. Proprietățile formale ale temperaturii sunt studiate în termodinamică. Temperatura joacă, de asemenea, un rol important în aproape toate domeniile științei, inclusiv fizică[2], chimie[3], și biologie.

Răspuns:

Notiunea de temperatura

Temperatura este o marime care caracterizeaza energia cinetica medie de miscare a moleculelor gazului ideal.

Relatia dintre temperatura si energia cinetica medie este :

Ec=ľKT. Aceasta dependenta are sens fizic intrucat experienta arata ca la aceeasi temperatura energiile cinetice madii ale moleculelor diferitelor gaze, coincid.Temperatura este legata de cantitatea de caldura transmisa prin schimbul de caldura intre doua corpuri. La contactul a doua corpuri, care au temperaturi diferite, cantitatea de caldura se transmite de la corpul cu temperatura mai ridicata la corpul cu temperatura mai scazuta. Cand corpurile au aceeasi temperatur intre ele nu se produce schimb de caldura. Din punct de vedere termodinamic temperatura caracterizeaza sensul schimbului de caldura intr-un proces. Experienta arata ca sensul de transmisie a caldurii este iontotdeauna de la corpul mai cald , care se afla in echilibru termodinamic, spre corpul mai rece .

Temperatura este acea marime fizica prin care se caracterizeaza starea termica a unui corp aflat in starea de echilibru termodinamic.

Unitatea de masura in SI este Kelvinul (K) sau gradul absolut. In practica se mai utilizeaza si gradul Celsius ( C). Cand temperatura este exprimata in grade absolute se noteaza cu T, iar atunci cand este data in grade Celsius se noteaza cu t.

Instrumentele folosite pentru indicarea temperaturii corpurilor se numesc termometre .

Termometrul indica temperatura, care datorita echilibrului termic, este egala tu temperatura corpului cu care este pus in contact. Termometrul primeste sau cedeaza corpului o cantitate de caldura , care trebuie sa fie neglijabila pentru ca sa nu modifice sensibil temperatura corpului si indicatia termometrului sa fie corecta.