Prezentaţi, la alegere, una din creațiile umanismului românesc într-un eseu de o pagină:​

Răspuns :

Salut! ♡

Cerință:

Prezentaţi, la alegere, una din creațiile umanismului românesc într-un eseu de o pagină.

Răspuns:

Umanismul Românesc

Pe teritoriul tarii noastre, umanismul se dezvolta destul de tarziu (sec XVII) odata cu aparitia primilor carturari cunoscatori ai culturii antichitatii, a limbilor latina, greaca si slavona.

Una din creeațiile umanismului românesc este a fost contributia la dezvoltarea istoriei limbii române.

Umanismul, sub formă renascentistă, a apărut mai întâi în Transilvania, datorită condiţiilor social-economice din această parte a ţării, dar şi datorită relaţiilor culturale avute cu Italia.

Primul umanist român este N. Olahus, care în calitate de regent, a reorganizat învăţământul după principiile umanismului. Opera sa fundamentală este Hungaria, scrisă la Bruxelles între anii 1536 – 1537 şi în care afirmă pentru prima oară despre originea romană comună a tuturor românilor din Transilvania, Moldova şi Ţara Românească, despre latinitatea limbii noastre. Primii învăţaţi străini care s-au ocupat de romanitatea poporului român şi de latinitatea limbii noastre au fost Poggio Bracciolini şi Aenea Piccolomini.

Ideile umaniste au trecut din Transilvania în Moldova pe vremea lui Despot-vodă care înfiinţează o şcoală latină la Cotnari, iar în Ţara Românească, pe vremea lui Petre Cercel, care scria versuri în limba italiană.

Se poate vorbi de o Renaştere românească în perioada marilor prelaţi şi cronicari din secolele al XVII-lea şi al VIII-lea. Este vorba de mitropolitul Varlaam, contemporan cu Ureche, de mitropolitul Dosoftei, contemporan cu Miron Costin, de învăţatul boier, spătarul Nicolae Milescu, de Neculce şi de cel mai de seamă reprezentant al umanismului, Dimitrie Cantemir, toţi din Moldova, de mitropolitul Antim Ivireanul, contemporan cu stolnicul Constantin Cantacuzino, de cronicarii Radu Popescu şi Radu Greceanu, toţi din Ţara Românească, de mitropolitul Simion Ştefan, din Transilvania.

Marii cronicari au fost boieri cărturari cu dragoste de ţară care şi-au însuşit ideile umaniste la şcolile latine din Polonia: Grigore Ureche şi Miron Costin, la Academia grecească din Constantinopol, D. Cantemir, la şcolile din Italia, C-tin Cantacuzino.

*cronică=Lucrare cu caracter istoric, obișnuită mai ales în Evul Mediu, care cuprinde o înregistrare cronologică a evenimentelor sociale, politice și familiale.

*cronicari= Autor/Jurnalist care redactează o cronică într-un ziar.

*cronicile= reprezintă o mărturie a eforturilor cronicarilor de a transforma limba dintr-un mijloc de comunicare directă, într-un mijloc de creaţie şi de transmiterea a culturii.

Sper să îți fie de folos!

Succes!

Coroniță?:)

skzonthebuilding ♡