„Metalele ce se exploatau pe pantele arcului de est al Carpaților Occidentali au ajuns sub diferite chipuri la mari distanțe în sudul, vestul, nordul și estul Europei; la fel și sarea, în care Transilvania este atât de bogată. În același timp, obsidianul*, exploatat cel mai probabil în Munții Bükk (Ungaria), este regăsit în complexul cultural Wietenberg de la Cluj-Napoca. Piesele de chihlimbar din depozitul descoperit în peștera Cioclovina cu Apă au, cel puțin în parte, ca loc de proveniență Marea Baltică, iar toporul descoperit la Larga (jud. Maramureș) demonstrează certe influențe caucaziene.”

* Rocă vulcanică de culoare neagră, verde-închis sau roșie, având înfățișarea sticlei topite.

2. Copiați harta pe caiet și realizați traseul drumurilor comerciale care credeți că au făcut posibile schimburile prezentate în sursa A.


Răspuns :

Răspuns:

Carpații Meridionali, alături de Carpații Orientali și Carpații Occidentali reprezintă cele trei mari grupe muntoase ale României. Denumirea lor este dată referitor la poziția lor geografică (la sud, deci meridionali ca poziție) față de Depresiunea Colinară a Transilvaniei, care reprezintă simultan și limita lor nordică.

Carpații Meridionali reprezintă cea mai masivă, tipică și spectaculoasă regiune montană a țării, având unele similitudini cu Alpii. Parte distinctă a Carpaților Meridionali, Munții Făgăraș, cei mai spectaculoși, înalți și sălbatici munți ai României, i-au inspirat pe geograful francez Emmanuel de Martonne să-i denumească și Alpii Transilvaniei, conform lucrării sale Recherches sur l’Evolution morphologique des Alpes de Transylvanie (Karpates meridionales), publicată la Paris, Editura Delagrave, 1906.