Răspuns :
Răspuns:
Erau trei ciobeni, unul moldovean, unul ungurean si unul vrancean. Ei aveau fiecare oile sale. Odata, ciobanului ungurean si celui vrancean l-i s-au adunat mania si s-au hotarat pe la apus de soare sa-l omoare pe cel moldovean, deoarece acesta era mai ortoman, avea oi mai multe, mai mandre si mai cornute, avea si cai invatati, si caini mai barbati, si era mult mai bogat ca acei doi. Insa, ciobanul moldovean avea o Miorita, care-i deja de trei zile nu-i mai tacea gura si incerca sa-l avertizeze pe ciobanul sau, si a reusit. Ciobanul moldovean i-a raspuns ca daca asa ii va fi soarta, asa sa fie, si sa se duca la cei doi ciobeni si sa le zica sa-l ingroape pe-aici pe-aproape, langa strunga sa de oi, iar maicii sale sa nu-i spuna c-a murit, ci ca s-a insurat cu-o fata de crai si ca la nunta sa a cazut o stea si ca este fericit.
Explicație:
Răspuns:
Mitul explica geneza lumii sau fenomenele naturii. El motiveaza aspiratiile si idealurile umane. E un produs al spiritului care se reînnoieste permanent. Mitul confera expresie la ceea ce ratiunea nu poate exprima. Ne pune în contact cu misterul naturii. Utilizarea sa tot mai frecventa intretine un grad înalt de ambiguitate. A distinge,in cazul miturilor, între „adevarat” si „neadevarat” este un mod gresit de a pune problema. Balada Miorita a fost culeasa de Alecu Russo in Vrancea. Ea a fost publicata de Vasile Alecsandri.
Pe-un picior de plai,
Pe-o gura de rai,
Iata vin în cale,
Se cobor la vale,
Trei turme de miei,
Cu trei ciobanei.
Unu-i moldovan,
Unu-i ungurean
Si unu-i vrâncean
Legenda ii este spusa de un lautar mocan. Un muntean din zona Soveja, zona de confluenta a ciobanilor din Ardeal, Muntenia si Moldova. Miorita este o opera desavarsită. O caracteristica a culturii române este relatia speciala dintre folclor si cultura învatata. Unul dintre factori este Caracterul rural al comunitatilor românesti. . Ea a fost atât o sursa de inspiratie pentru creatorii culti cat si un model structural. În al doilea rând, pentru ca aceasta cultura a fost modelata in jurul manastirilor, a conacelor boieresti si a ordinii sociale. Asta și face balada Mioritei atât de specială/deosebită culturii si poporului nostru.