Referat despre țesuturi vegetale si animale va rogg​

Răspuns :

Țesutul reprezintă o grupare de celule interconectate, care au aceeași origine, formă și structură și îndeplinesc aceeași funcție.Există 2 tipuri de țesuturi: țesut vegetal și țesut animal.

Tesuturile animale se clasifica in : epitelial , muscular, nervos si conjuctiv.

Tesuturile vegetale sunt : conducator,epidermic,fundamental,de depozitare,parenchimatic

Ţesuturi epiteliale  acoperă suprafaţa externă a corpului şi căptuşesc interiorul organelor cavitare. Celulele sunt strâns unite între ele şi au forme variabile.Epiteliile nu sunt vascularizate şi se hrănesc prin difuziune din ţesutul conjunctiv adiacent.Între epiteliu şi ţesutul conjunctiv se află membrana bazală.Se clasifică după funcţie, număr de straturi, forma celulelor în: epitelii de acoperire, epitelii glandulare şi epitelii senzoriale.

Ţesuturi conjunctive  au rol important în hrănirea altor ţesuturi. Celulele sunt distanţate între ele şi înglobate într-o substanţă care variază de la un ţesut la altul.

Această substanţă se numeşte substanţa fundamentală şi poate avea consistenţă moale, semidură sau dură. Printre celule se află fibre conjunctive: de colagen, de reticulină sau de elastină.Printre celule se află fibre conjunctive: de colagen, de reticulină sau de elastină.Se pot clasifica după consistenţa substanţei fundamentale în: ţesuturi conjunctive moi, ţesuturi conjunctive semidure sau cartilaginoase şi ţesuturi conjunctive dure sau osoase.

Ţesutul muscular este format din celule care au capacitatea de a se contracta.Pe lângă organitele comune, aceste celule posedă organite specifice numite miofibrile, bogate în actină şi miozină (proteine contractile).Există trei tipuri de fibre musculare netede, striate şi miocardice.

Ţesutul nervos  este cel mai specializat ţesut. Ţesutul nervos este alcătuit din două tipuri de celule: neuroni şi celule gliale.

Ţesuturi conducătoare – asigură transportul sevelor din corpul plantelor.

Ţesuturi conducătoare – asigură transportul sevelor din corpul plantelor.Există două tipuri de vase: lemnoase şi liberiene.

Ţesuturi de susţinere (mecanice) – îndeplinesc funcţia de a asigura rezistenţa mecanică la îndoiri, torsionări şi de a menţine o anumită poziţie în spaţiu.

Ţesuturi fundamentale sau parenchimatice (celulele au cele trei diametre aproximativ egale) - sunt cele mai abundente şi sunt formate din celule vii, poliedrice, sferice sau ovale. După rolul îndeplinit pot fi: parenchimuri de asimilaţie, de depozitare, acvifer şi aerifer.