modalitățile de alegere alr președintelui S.U.A și atribuțiile lui​

Răspuns :

Răspuns:

Candidaţii la Casa Albă trebuie să aibă cel puţin 35 de ani şi să fie cetăţeni americani, născuţi în Statele Unite. În SUA, preşedintele nu este ales prin vot direct, ci prin procedură indirectă, bazată pe Colegiul Electoral, format din electori nominalizaţi de fiecare stat federal. Până la acest moment, există însă o serie de etape ce trebuie parcurse. Alegerile prezidențiale din Statele Unite au loc o dată la patru ani, în prima zi de marți din luna noiembrie. Primul pas sunt alegerile primare, în care statele aleg care va fi candidatul pentru fiecare partid politic.

Partidul Republican vs. Partidul Democrat

Când vine momentul alegerilor propriu-zise, americanii au trei metode posibile pentru a-și oferi votul: prin poștă, prin vot în avans (care are loc cu câteva zile sau săptămâni înainte de ziua alegerilor), sau prin prezența la urne în ziua votului.

În total, în Statele Unite sunt 538 de electori, iar un candidat are nevoie de votul a 270 dintre aceștia pentru a deveni următorul președinte al Statelor Unite.

Dacă un candidat obține cele mai multe voturi într-un stat, obține automat voturile electorale din acel stat.

Viitorul președinte al Statelor Unite își va prelua funcția în luna ianuarie.

Atribuții:

Conform Constituției SUA, președintele în exercițiu este și șef de guvern (în engleză chief executive) al guvernului federal al Statelor Unite și, totodată, comandantul suprem al forțelor armate. Articolul II a Constituției Statelor Unite acordă puterea executivă a Statelor Unite președintelui și îl împuternicește cu aplicarea legii federale, alături de responsabilitatea numirii executivului federal, diplomaților și a ofițerilor judiciari precum și ratificarea tratatelor cu puterile străine, după consultarea și consimțământul Senatului. Președintele este de asemenea împuternicit să acorde grațieri federale și de a convoca sesiuni extraordinare ale uneia sau ambele camere a Congresului, în condiții extraordinare. De la fondarea Statelor Unite, puterea președintelui și a guvernului federal a crescut substanțial și fiecare președinte modern, în ciuda faptului că nu deține nici o putere legislativă, alta decât de semnarea legilor sau ridicarea dreptului de veto, este în mare măsură responsabil pentru dictarea agendei legislative a partidului său precum și a politicilor interne și externe a Statelor Unite. Din cauza statutului Statelor Unite ale Americii de superputere și marii puteri economice, președintele american este adesea considerat cea mai puternică persoană a lumii, fiind adesea una dintre cele mai bine cunoscute figuri publice.

Explicație:

Colegiul electoral nu este o clădire sau o instituție, ci este denumirea unui grup de persoane din fiecare stat care votează președintele Statelor Unite.

Fiecare partid își selectează propriul grup de electori. Apoi, fiecare stat împuternicește electorii care reprezintă candidatul care a primit cele mai multe voturi