Răspuns :
Răspuns:
Hipotalamusul este o subdiviziune a diencefalului ce cantareste aproximativ 4 g, constituind mai putin de 1% din masa totala a creierului, si reprezinta doar 4 cm3 de tesut nervos, ceea ce inseamna aproximativ 0,3% din totalul creierului. In ciuda dimensiunilor reduse, hipotalamusul este centrul a numeroase si variate functii importante asociate cu supravietuirea organismului, precum si cu perpetuarea speciei.
- Raporturile hipotalamusului
- Anterior (dinspre superior catre inferior): comisura anterioara, lama terminala, chiasma optica.
- Posterior: fosa interpedunculara.
- Superior: santul hipotalamic.
- Inferior: tuber cinereum.
- Medial: ventriculul al treilea.
- Lateral: substanta nenumita, nucleul subtalamic si capsula interna.
2. Conexiunile hipotalamusului
Hipotalamusul este conectat cu diferite regiuni ale sistemului nervos. Primeste informatii de la sistemul limbic, precum si de la nucleii senzitivi si motori ai trunchiului cerebral si maduvei spinarii. Hipotalamusul isi exercita influenta prin eferentele destinate sistemelor endocrin si nervos vegetativ.
Explicație:SPER CA TE-AM AJUTAT!!
hipotalamusul direcționează o multitudine de funcții importante în organism. Situat în regiunea diencefalului din creierul anterior , hipotalamusul este centrul de control al multor funcții autonome ale sistemului nervos periferic . Conexiunile cu structurile sistemului endocrin și nervos permit hipotalamusului să joace un rol vital în menținerea homeostaziei . Homeostazia este procesul de menținere a echilibrului corporal prin monitorizarea și ajustarea proceselor fiziologice.