3. Interpretaţi fraza subliniată din fragmentul dat. URGENT
Mult sunt sănătoşi şi rumeni, voinici şi plini de viaţă, deştepţi şi frumoşi; răi sunt, mare minune, şi e lucru ştiut că oamenii de dai doamne numai din copii răi se fac.


Răspuns :

Răspuns:

Sunt două aspecte ce trebuie interpretate în acest fragment. În primul rând, ce înseamnă copii „răi”, în al doilea rând ce înseamnă oameni „de dai Doamne”.

Un copil „rău” este opusul copilului „cuminte”, adică este un copil energic, îndăzneț, care nu stă locului, un copil care, din punctul de vedere al unui adult, nu ascultă. Un copil independent, care știe ce vrea și știe să se impună. Chiar dacă nu realizează întotdeauna ce e bine pentru el, un copil de acest fel are un caracter hotărât și independent.

Oameni „de dai Doamne” înseamnă oameni realizați bine în viață, oameni cărora „Dumnezeu le-a dat”, adică au în viață tot ce și-au dorit.

Fragmentul ilustrează așadar credința populară cum că un om realizat în viață provine dintr-un copil „rău”, în sensul de copil hotărât, energic, independent. Dintr-un copil moale, bleguț, care așteaptă mereu să-i spună alții ce să facă, va ieși un adult asemănător: moale, nesigur, nehotărât, pe care îl manevrează alții.

Explicație: