Răspuns :
Poluarea aerului este una dintre formele de poluare cu efecte majore, dezastruoase, asupra mediului inconjurator. Din punct de vedere tehnic, orice modificare fizica, biologica sau chimica in atmosfera poate fi denumita poluare a aerului si apare atunci cand orice gaz nociv, praf sau fum, intra in atmosfera si afecteaza plantele, animalele precum si fiintele umane.Pentru a putea intelege mai bine cauzele poluarii aerului trebuie sa stim ca poluantii care intra in atmosfera pot fi impartiti in poluanti primari si poluanti secundari. Astfel, poluantii primari sunt rezultatul direct al unui proces industrial (asa cum este dioxidul de sulf emis de fabrici, de exemplu) in timp ce poluantii secundari sunt cauzati de reactiile poluantilor primari.
Cu totii avem obligatia sa contribuim la protejarea mediului inconjurator si de a asigura, pentru noi si pentru generatiile care vin, o calitate a aerului mai buna.
Iata care sunt cateva din masurile care previn poluarea aerului:
Folosirea mijloacelor de transport in comun – folosirea mijloacelor de transport in comun redFuce considerabil poluarea aerului si decongestioneaza in acelasi timp traficul; faceti un exercitiu de imaginatie – urcati cei 60 de ocupanti ai unui troleibuz sau autobuz in 60 de autoturisme. Deja veti avea o sosea plina pe o lungime de cel putin 200 m (comparativ cu cei maxim 7 metri ai unui troleibuz), un trafic aglomerat si un aer irespirabil in imediata apropiere a “alaiului motorizat”. Incercati asadar, din cand in cand, sa folositi si troleibuzul sau metroul – veti sti ca in ziua respectiva ati facut un pic mai mult pentru a proteja mediul inconjurator!
Economisirea energiei – opriti luminile si orice aparat consumator de energie atunci cand plecati de acasa sau cand nu il mai folositi. Energia electrica pare o sursa “verde” sau nepoluanta atunci cand o co mparam cu benzina, de exemplu, daca vorbim de combustibili pentru autoturisme.
Refolosirea si reciclarea materialelor – refolosind obiectele sau recicland, economisiti indirect si resursele necesare producerii lor dar in acelasi timp contribuiti si la o calitate mai buna a aerului prin eliminarea tuturor gazelor cu efect nociv care s-ar fi produs in urma proceselor tehnologice de fabricatie.
Utilizarea energiei verzi – energia solara, eoliana si geotermala contribuie la reducerea poluarii aerului; eliminarea pe cat posibil a arderilor de combustibili fosili pentru producerea energiei termice sau electrice duce indirect la diminuarea gazelor care rezulta in urma arderilor, contribuind astfel la pastrarea unui aer mai putin poluat.