Răspuns:
Aplicam formula lui Gauss
n=(u-p):r+1
S=(u+p)×n:2
S1=
intai aflam numarul de numere
n=(49-11):1+1
n= 38:1+1
n=39
apoi suma , ca sa aflam S1
S= (49+11)×39:2
S= 60×39:2
simplificam relatia:
60:2×39=S
S=30×39
S=1170
Deci, S1=1170
______________________
La S2 procedam la fel:
n= (123-3):3+1 ( ratia este 3)
n=120:3+1
n= 40+1
n=41
S= (123+3)×41:2
S=126×41:2
(simplificam si aici relatia)
S=63×41 ; S=2583
Deci, S2=2583
______________________
il aflam pe S3:
n=(91-1):3+1 (aici ratia e tot 3)
n=90:3+1
n= 30+1
n=31
S=(91+1)×31:2
S= 92×31:2
(pentru ca 31:2 nu se poate, facem 92:2, care este egal cu 46)
46×31= 1426 (S)
Deci, S3 este egal cu 1426
Explicație pas cu pas:
Ratia (r) se afla scazand termenii:
Exemplu:
1+4+7+...+91
4-1=3
7-4=3
Deci, ratia este 3.
Sper ca te-am ajutat!