Scrie un mesaj adresat urmașilor noștri în care le povestești realizări si probleme republicii moldova în cei 30 ani ​

Răspuns :

Salut!Mă gândeam să vă trimit acest mesaj vouă,deoarece as vrea sa va povestesc realizări și probleme din republica Moldova acum 30 de ani.

Primii ani de libertate pentru omenire a fost prin 1991-2001.

___________________________

În 2001 comuniștii câștigă prima majoritate constituțională din istoria contemporană a Republicii Moldova. Prin votul parlamentului, Voronin a devenit președinte iar dacă ne aducem aminte, imediat după aceasta, discursul lui Voronin referitor la o posibilă integrare a statului moldovean într-o uniune ruso-bielorusă era pe ordinea zilei. Totuși această promisiune nu a fost realizată, pentru că Voronin a avut și discuții cu Dimitrii Kozak referitor la o posibilă reintegrare cu regiunea separatistă transnistreană. Este vorba de acel plan de federalizare a țării, care a fost negociat cu Federația Rusă. Astfel, un al doilea punct importat în acest deceniu ține de refuzul lui Voronin de semnare a acelui plan. Ne aducem aminte că, în acel moment, au existat mari manifestații în Chișinău, care s-au declarat împotriva semnării acelui plan „Kozak”. După acest refuz al comuniștilor a început implementarea planului de acțiuni Republica Moldova – Uniunea Europeană, care erau niște faze de reforme ce mai târziu au dus la semnarea Acordului de Asociere. Trebuie să dăm Cezarului ce e a Cezarului și să spunem că acest plan a fost implementat cu succes pe timpul Partidului Comuniștilor. Dar acest lucru nu i-a scăpat pe comuniști, pentru că la 7 aprilie 2009 am avut manifestații de protest ale tinerilor împotriva rezultatelor alegerilor. Și acestea s-au soldat cu provocarea alegerilor anticipate, chiar de comuniști, care nu au găsit încă un vot pentru a-și impune propriul președinte. Ca urmare a acelor alegeri a început cel de-al treilea deceniu de existență a Moldovei, dominat de către partidele politice declarate de dreapta”, spune Victor Nichituș.

________________________________

Un alt moment important a fost câștigarea alegerilor prezidențiale de către socialistul Igor Dodon și revenirea stângii la putere. Acest lucru avea să se întâmple în 2019, când, după câștigarea alegerilor parlamentare, socialiștii și PAS au format o coaliție de guvernare care nu a rezistat prea mult și după care socialiștii au preluat integral puterea. Jocurile politice murdare ale lui Dodon, dar și criza politică au condus la victoria Maiei Sandu, președinta PAS, la alegerile prezidențiale din 2020. Ea l-a învins pe Dodon iar la alegerile anticipate din 2021, pentru prima dată în istoria țării, o formațiune de dreapta (PAS) a câștigat o majoritate parlamentară absolută.

________________________________

CONTINUAREA POZEI:Cu adevărat, noi avem oameni deosebiți, oriunde ar fi ei, care demonstrează că au un interes mare ca Moldova să meargă în direcția potrivită. Și acele schimbări pozitive prin care am trecut noi, aș spune, se produc grație cetățenilor, pentru că ei sunt cei care alungă guverne autoritare sau funcționari și politicieni cleptocrați. Tot cetățenii sunt cei care construiesc case, fac afaceri, dezvoltă comunități. Chiar dacă se află în afara țării, tot cetățenii au demonstrat că distanța nu este o problemă pentru a avea un impact în comunitate. Aceasta mă face destul de încrezător că lucrurile se vor schimba în bine”, a conchis pentru DW analistul.

Ti-am fost de ajutor?

Andreea

Vezi imaginea Andreea12577
Vezi imaginea Andreea12577
Vezi imaginea Andreea12577
Vezi imaginea Andreea12577
Vezi imaginea Andreea12577