Răspuns :
Răspuns: S(x, y) = (-1 , 2) → varianta c)
Explicație pas cu pas:
3x - y = -5
-x + 3y = 7 |·3
3x - y = -5
-3x + 9y = 21 ( + )
/ 8y = 21 - 5
8y = 16
y = 16 : 8
y = 2
3x - 2 = -5 ⇒ 3x = -5 + 2 ⇒ 3x = -3 |:3 ⇒ x = -1
Verificare:
3 · (-1) - 2 = -3 - 2 = -5 (Adevarat)
-(-1) + 3 · 2 = 1 + 6 = 7 (Adevarat)
S(x, y) = (-1 , 2) → varianta c)
Pentru a rezolva acest exercițiu trebuie să înlocuim x şi y în fiecare ecuație a sistemului ( de ex., la a), x-ul este 1 şi y-ul este 8). Dacă în partea stângă obținem ceea ce este în partea dreaptă a egalului, atunci perechea este soluție pentru sistemul de ecuații.
a) verific prima ecuație
3·1 - 8 = -5 => 3-8 = -5 => -5 = -5 (A)
verific a doua ecuație
-1 + 3·8 = 7 => -1 + 24 = 7 => 23 = 7 (F)
=> perechea (1, 8) NU este soluție a sistemului, deoarece nu verifică ambele ecuații (nu avem acea egalitate)
b) verific prima ecuație
3·(-4)-1 = -5 => -12-1 = -5 => -13 = -5 (F)
verific a doua ecuație
-(-4) + 3·1 = 7 => 4+3 = 7 => 7 = 7 (A)
=> perechea (-4, 1) NU este soluție a sistemului
c) verific prima ecuație
3·(-1) - 2 = -5 => -3-2 = -5 => -5 = -5 (A)
verific a doua ecuație
-(-1) + 3·2 = 7 => 1+6 = 7 => 7 = 7 (A)
=> perechea (-1, 2) ESTE soluția sistemului de ecuații