Răspuns :
Răspuns:
O sa incerc sa te ajut si sper sa fie si corect!
E= 1/3 +a-2b
a=35 1/9 - 4 1/3
b= 43 7/15 - 41 1/30
Vom rezolva mai intai pe a si b, dupa care le vom inlocui in prima relatie. Asadar:
a = vei introduce intregii in fratie
a= 316/9 - 13/3 ; vei afla numitorul comun si vei amplifica a doua fractie cu 3
a = 316/9 - 39/9; a= 277/9
b= 222/15 - 1231/30; vei afla numitorul comun si vei amplifica prima fractie cu 2
b = 123/30 - 444/30; b= 1231/30 - 444/30 ; b= - 787/30
Avand acum pe a si b, le vei inlocui in prima relatie.
E = 1/3 + 277/9 - 2(- 787/30) (- in fata parantezei va schimba semnul!)
E= 1/3 + 277/9 + 787/30
E= 1/3 + 277/9 +1.574/60
vei afla numitorul comun si vei amplifica prima fractie cu 180, a doua cu 60, iar ultima cu 9
E= 180 /540 + 16.620/540 + 14.166/540
E= 30.966/540
E = 57,3 (4)
Explicație pas cu pas: