Răspuns :
Răspuns:
1. a se înhăma = a se înjuga, a se lega
2. obște = comunitate
3. Racul, broasca și o știucă vor să ducă sacul în iaz.
4. Sacul nu se urnește pentru că fiecare participant la acțiune trage într-o altă direcție. Fiecare animal face ce știe el mai bine: broasca sare, racul merge cu spatele, știuca se agită. Nu s-au gândit cum să acționeze uniți, ci fiecare face după cum știe el.
5. Motivul eșecului este lipsa colaborării și lipsa de înțelegere: ce se întâmplă și de ce. Acestea pot fi consecința unei neputințe intelectuale, sau consecința mândriei și a egoismului, fiecare din cei trei ținând morțiș să facă lucrurile în felul său caracteristic.
6. Tema textului este colaborarea.
7. Construcțiile negative sunt folosite pentru a accentua lipsa de unitate a celor trei personaje și faptul că sacul a rămas nemișcat.
8. Substantivul „într-o zi” sugerează în primul rând faptul că acțiunea se petrece destul de repede, într-o singură zi. În al doilea rând, sugerează că personajele au luat subit hotărârea de a muta sacul, nu au petrecut timp pentru a gândi acțiunea, pentru a-și face un plan, iar ulterior, văzând eșecul, nici nu au perseverat, căutând o altă metodă.
9. Ultimele patru versuri constituie morala fabulei.
10. Această fabulă tratează aceeași temă cu fabula Atelajul eterogen, de Grigore Alexandrescu. Asemănările între ele sunt: numărul de personaje care „trag” (racul, broasca și știuca, respectiv calul, boul și măgarul) și faptul că nu se urnește obiectul la care sunt înhămate (sacul, respectiv căruța). Deosebirea este că în fabula lui Alecu Donici animalele s-au grupat ad-hoc, pe când în fabula lui Grigore Alexandrescu ele au fost înhămate de om.
11. Matei (pui tu numele corespunzător), eu cred că ar fi mai bine dacă am colabora la anumite sarcini din serviciul pe clasă. În felul ăsta, am termina treaba mai repede și ne-ar rămâne mai mult timp liber ca să ne jucăm în pauze. De exemplu, să mergem împreună să luăm apă pentru flori și să le udăm împreună. Așa aducem mai multă apă la un singur drum, nu trebuie doar unul din noi să meargă de mai multe ori după apă.
Explicație: