Răspuns :
Răspuns:
Ca orice fiinta supranaturala inzestrata cu puteri magice, este destul de scumpa la vedere, frumusetea ei unica si lumina celesta pe care o raspandeste incantand doar privirea celor cu adevarat privilegiati.
Despre cantecul ei, care nu rasuna decat in singuratate, se spune ca ar intineri orice ascultator.
Pasarea Maiastra, pasare justitiara, posedand o putere magica inepuizabila, apartine Taramului Celalalt, traind izolat si neexpunandu-si splendidul penaj multicolor decat foarte rar.
Pasarea Maiastra din legendele romanesti se aseamana cu Pasarea Simorgh, mentionata in cultura persana, simbol al intelepciunii divine si al perfectiunii umane.
Descrierea cea mai plastica a Pasarii Maiastre este cea imaginata de Petre Ispirescu in basmul omonim:
„Toata lumea se mira de frumusetea acelei pasari, care era cu mii de mii de vopseli, penele ei straluceau ca oglinda la soare; iar turnul bisericii nu se mai surpa; pasarea se aseza in acel turn cu cuibul ei. Un lucru se baga de seama; pasarea se parea a fi muta, caci nu da nici un viers, si toti cati o vedea o cainea cum de o asa pasare frumoasa si mandra sa nu aiba viers, pentru care si imparatul, cu toata bucuria ce avea pentru biserica si turnul ei, se mahnea ca pasarea nu-i canta”.
Petre Ispirescu o descrie ca fiind o pasare maiastra, a carei cantare intrece toate muzicile pamantesti si care are darul de a ghici viitorul si de a citi in inimile oamenilor.
Explicație: