Realizează o fișă de observație despre alterarea alimentelor!
P.S. dau coroana​


Răspuns :

Răspuns:

Consumul alimentelor expirate poate fi o amenintare serioasa pentru sanatatea ta si a intregii familii. Tocmai de aceea, nimeni nu ar trebui sa isi asume riscuri de acest fel, indiferent daca tendinta de a o face deriva din dorinta de a economisi bani sau dintr-un soi de comoditate.

Chiar daca semnele de alterare nu sunt vizibile la toate tipurile de alimente si, din perspectiva aspectului, acestea par sa fie sigure pentru consum, chiar daca le ai la indemana si nu vrei sa mai faci un drum pana la magazin, ar trebui sa le eviti pentru a-ti proteja sanatatea si pentru a evita eventualele intoxicatii alimentare si simptomele lor neplacute.

Din ce cauza se pot altera alimentele si cum poti evita sau amana acest proces

 

Procesul de degradare poate fi produs de diferiti factori in cazul alimentelor. Acestia pot fi independenti sau pot contribui impreuna la alterarea produselor din frigider. Din aceasta perspectiva, alterarea poate fi de doua tipuri:

Biologica, provocata de dezvoltarea unor culturi nocive de bacterii;

Fizica/ chimica, provocata de factori precum temperatura de depozitare a alimentelor.

Cum poti împiedica alterarea prematură a alimentelor

 

Exista mai multe tehnici de conservare a alimentelor, chimice sau fizice. Cele mai comune dintre acestea sunt:

Utilizarea conservantilor alimentari;

Congelarea;

Uscarea sau deshidratarea;

Sterilizarea;

Fermentarea

Alimentele comercializate in ambalaj au intotdeauna data de expirare mentionata pe eticheta, insa exista si situatii cand aceasta nu poate fi estimata cu precizie de catre consumatori; de regula, este cazul produselor provenite din propria gospodarie sau prelucrate acasa, asa cum sunt ouale, carnea, mezelurile de casa etc.

In cazul alimentelor ambalate si comercializate de catre diversi producatori, termenul de valabilitate al acestora este calculat si, in mod obligatoriu, mentionat pe ambalaj. De asemenea, pe acesta poti gasi si informatii legate de modalitatea de conservare si despre conditiile de pastrare a alimentelor, astfel incat acestea sa nu se altereze inainte de termen.

Cum recunoastem alimentele alterate

 

Culoarea, mirosul sau chiar forma alimentelor se pot schimba pe masura ce acestea se altereaza si devin toxice pentru organism. Exista si cazuri cand aceste semne nu sunt vizibile, insa in cazul celor mai multe alimente te poti ghida dupa anumiti parametri ca sa stabilesti daca sunt bune pentru consum sau alterate.