Răspuns :
Răspuns:
Cina Morometilor nu este decat o pagina descriptiva, o imagine a unui anumit tip de ordine, a unui cod rural stravechi. In aparenta unui timp "foarte rabdator cu oamenii", cina dezvaluie in eternitatea unei lumi rurale un ritual arhaic al unei lumi arhaice, totul fiind circumscris, rotirii eterne a anotimpurilor, Morometii mananca la o masa joasa, "afara in tinda", pe niste scaunele cat palma, care poarta urmele vechi ale trecerii timpului. Tatal autoritar principiu de ordine si armonie patriarhala, "statea parca deasupra tuturor, si din pragul odaii, din locul sau lejer, stapanea cu privirea pe fiecare".
Referate similare:
Masuta veche joasa cu 3 picioare pe care capul familiei nu voise sa o schimbe, reprezinta dorinta inconstienta a lui Ilie Moromete de a conserva un timp, o anumita familie, si chiar o anumita societate. Desi familia i se marise Moromete nu vrea sa modifice cu nimic un statut a carui temeinicie o verificase in ani. In jurul mesei sunt organizati simbolic copii din cele 2 casatorii, locul la masa reflectand pozitia si locul in familie ale fiecaruia: baietii cei mari din prima casatorie a lui Moromete stau catre poarta, gata oricand de plecare, semn al instrainerii de noua familie si al revoltei impotriva autoritatii paterne.
Copii din a II-a casatorie, Tita, Ilinca si Niculae stau de partea cealalta in apropierea mamei, feriti de privirea aspra a tatalui. Paraschiv, Nila si Achim reprezinta latura rebela a familiei, cu tendinte centrifuge care "se aseaza la masa, absenti, uitandu-se in gol, oftand"!.
Singurul care pare sa nu-si fi gasit inca locul este Niculae; mezinul familiei care neavand scaun la masa se aseaza turceste pe pamant simbolizand pozitia neglijabila a mezinului.Se pare ca locul cel mai bun ii revine tatalui care asezat pe pragul cel mai inalt al odaii ii domina autoritar cu privirea pe toti ceilalti.
Catrina este prinsa intre cele 2 tabere ale familiei incercand sa impace dorintele propriilor copii cu nemultumirile celor mari. Autoritatea sotului cu tanguirile lui Niculae, intr-o incrancenare poate lua la un moment dat forma revoltei.
Astfel se poate spune ca mama vitrega nu este respectata, dar nici iubita pentru ca in viziunea fiilor vitregi ea a luat locul mamei lor.
In stil traditional Morometii mananca mamaliga cu lapte si branza si ciorba de ierburi, adica tot ceeea ce cresteau si cultivau. Pamantul e singura lor sursa de existenta.In concluzie, scena cinei reflecta in sens mitic traditional un intreg mod de viata organizat dupa niste ritualuri stravechi(arhaice).