Răspuns :
Ex. 8
• Primul obiect reprezintă opaițul de la Luciu, Ialomița, sec. IV. El se referă la tema Creștinarea daco-romanilor.
• Al doilea obiect se referă la vestigiile arheologice ce s-a descoperit în com. Dridu din jud. Iifov în sec. VII-XI. Ele se referă la tema Modul de viață al daco-romanilor.
• Al treilea obiect se referă la ruinele unui cartier de locuințe din Histria. Ele se referă la tema Relațiile geto-dacilor cu populațiile vecine.
(la al treilea obiect nu știu precis).
Ex. 9
a) Goții au dominat vreme de un secol (a. 275-376) regiunea de la răsărit de Carpați și câmpia Dunării de Jos. Populația daco-romană le plătea dări în produse. După goți în anul 378 în regiune apar hunii care erau prima semințe de neam turanic, originară din stepele Asiei. Ei au stăpânit acest spațiu în a. 376-454. Locul hunilor a fost luat de gepizi, care erau de origine germanică. Gepizii, ca și hunii, au locuit numai sporadic în Dacia. Dominația gepizilor s-a încheiat către a. 558, în urma unor atacuri. Slavii s-au stabilit în spațiul carpato-danubian din sec. VI. După anul 602, slavii au trecut Dunărea spre sud, așezându-se statornic la sud de acest fluviu și revărsându-se în Balcani. Slavii au conviețuit cu populația locală, asimilând câte ceva de la băștinași, iar influiențele slave s-au manifestat prin limbă. Datorită lor, limba română a căpătat unele trăsături care o deosebesc de alte limbi romanice.
b) La începutul poporului român s-a aflat populația daco-romană, rezultată din procesul romanizării. contactele, conviețuirea daco-romanilor cu populațiile migratoare și asimilarea lor și-au lăsat amprenta asupra limbii și culturii băștinașilor, dar nu au schimbat caracterul romanic și al celor care s-au numit români. Condițiile vitrege în care s-au pomenit daco-romanii după retragerea aureliană din a. 271 d. Hr. au contribuit la consolidarea romanității carpato-dunărene. Retragerea romană din Dacia a servit drept punct de plecare pentru separarea consolidarea populației populației daco-romane într-un popor deosebit - poporul român.
(la ex. 9 eu ți-am scris informația, dar tu trebuie să o faci mai scurtă și mai succintă)
Sper că te-am ajutat! :)
Succes!