Un proiect urgent la biologie despre poluare​

Răspuns :

Cele mai des întâlnite forme de poluare sunt:
poluarea apei, poluarea solului, poluarea aerului (atmosferică)
. Aceste elemente de bază vieţii omeneşti se pare că sunt şi cele mai afectate de acţiunileiresponsabile ale fiinţei omeneşti.
Solul,
ca şi
aerul
şi
apa
este un factor de mediu cu influenţă deosebită asupra sănătăţii. De calitateasolului depinde formarea şi protecţia surselor de apă, atât a celei de suprafaţă cât mai ales a celeisubterane.
Apa
este un factor de mediu indispensabil vieţii. Ea îndeplineşte în organism multiple funcţii, fără apătoate reacţiile biologice devenind imposibile. Lipsa de apă sau consumul de apă poluată are multipleconsecinţe negative asupra omului şi sănătăţii sale.
Poluarea
reprezintă modificarea componentelor naturale prin prezenţa unor componente străine,numite poluanţi, ca urmare a activităţii omului, şi care provoacă prin natura lor, prin concentraţia în carese găsesc şi prin timpul cât acţionează, efecte nocive asupra sănătăţii, creează disconfort sau împiedicăfolosirea unor componente ale mediului esenţiale vieţii. (Conferinţa Mondială a O.N.U., Stockholm, 1972)Din cuprinsul definiţiei se poate constata clar că cea mai mare responsabilitate pentru poluareamediului o poartă omul, poluarea fiind consecinţa activităţii mai ales social – economice a acestuia.Privită istoric, poluarea mediului a apărut odată cu omul, dar s-a dezvoltat şi s-a diversificat pemăsura evoluţiei societăţii umane, ajungând astăzi una dintre importantele preocupări ale specialiştilor dindiferite domenii ale ştiinţei şi tehnicii, ale statelor şi guvernelor, ale întregii populaţii a pământului.Aceasta, pentru că primejdia reprezentată de poluare a crescut şi creşte neîncetat, impunând măsuriurgente pe plan naţional şi internaţional, în spiritul ideilor pentru combaterea poluării.
Poluarea
,printre alte clasificări, este clasificată în poluare naturală si poluare artificială.Sursele naturale principale ale poluării sunt erupţiile vulcanice, furtunile de praf, incendiile naturaleale pădurilor şi altele cum ar fi gheizerele sau descompunerea unor substanţe organice.
Erupţiile vulcanice
care

generează produşi gazoşi, lichizi şi solizi exercitând influenţe negative asu- pra purităţii atmosferice. Cenuşile vulcanice, împreună cu vaporii de apă, praful vulcanic şi altenumeroase gaze, sunt suflate în atmosferă, unde formează nori groşi, care pot pluti până la mari distanţede locul de emitere. Timpul de rămânere în atmosferă a acestor suspensii poate ajunge chiar la 1-2 ani.
Furtunile de praf
sunt şi ele un important factor în poluarea aerului. Terenurile afânate din regiunilede stepă, în perioadele lipsite de precipitaţii, pierd partea aeriană a vegetaţiei şi rămân expuse acţiunii deeroziune a vântului. Vânturile continue, de durată, ridică de pe sol o parte din particulele , care suntreţinute în atmosferă perioade lungi de timp. Depunerea acestor particule ca urmare a procesului desedimentare sau a efectului de spălare exercitat de ploi, se poate produce la mari distanţe faţă de locul deunde au fost ridicate.
Incendiile naturale sunt

o importantă sursă de fum şi cenuşă, care se produc atunci când umiditateaclimatului scade natural sub pragul critic. Fenomenul este deosebit de răspândit, mai ales în zona