o informație scurtă despre o biserică sau o mănăstire de la noi din țară. vă rog frumos repede​

Răspuns :

Mănăstirea Petru Vodă este o mănăstire ortodoxă,care aparține administrativ de Arhiepiscopia Iașilor.

Este cunoscută atât ca centru semnificativ de pelerinaj și turism ecumenic din zona Neamțului,precum și prin caracterul de memorial al martirilor din temnițele regimului comunist, implicarea socială și facilitarea asistenței medicale pe plan local.Deasemeni, numele ei este asociat unor personalități relevante din punct de vedere al ortodoxiei românești contemporane (Arhimandritul Iustin Pârvu, părintele Atanasie Ștefănescu, preotul Gheorghe Calciu-Dumitreasa) și culturii românești (poetul Radu Gyr) precum și implicării active în disputele naționale privitoare la pașapoartele biometric și exploatarea gazelor de șist. Administrativ tutelează alte mănăstiri sau schituri – tot în zona Neamțului. Lăcașul, având hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, a fost înființat în anul 1991 într-o poiană (Hașca) din Munții Stânișoarei de către Arhimandritul Iustin Pârvu,în amintirea celor care au suferit în detenție în timpul regimului comunist. Biserica din lemn a fost terminată în 1992.A fost pictată în perioada 1994-2000 în tehnică tempera de către pictorul Mihai Gabor în stil bizantin, atât în interior cât și în exterior. Repere Modificare
Accesul se face printr-un drum forestier, derivație din satul Petru Vodă situată pe parte stângă a direcției de mers, dinspre Poiana Largului spre Târgu Neamț.

Biserica este contruită din grinzi de lemn, pe o fundație de beton. Catapeteasma – realizată de Pantelimon Peiu din Târgu Neamț, este din stejar. O turlă octogonală prelungește în sus naosul. Intrarea în pridvor se face prin partea sudică, printr-o ușă sculptată în stejar.
Mănăstirea Paltin – Petru Vodă
Este un mănăstire de călugărițe cu hramul Acoperămîntul Maicii Domnului înființat în 2003 pentru a deservi așezămintele sociale, situată mai jos la o mică distanță în punctul Buba. Biserica este lemn construită în stil maramureșean, are la interior pictura în stil bizantin, executată de soții Purici (Doina și Ștefan) din Cernăuți.

Schitul Păstrăveni
Având hramul Sfânta Parascheva, a fost înființat în anul 2001 și se află în satul Rădeni din comuna Păstrăveni, județul Neamț.

Schitul Urecheni
Având hramul Ioan Hozevitul de la Neamț, a fost înființat în anul 2000 și se află în satul Urecheni din comuna Urecheni, județul Neamț.