Răspuns :
Răspuns:
Diabetul este o boala in cadrul careia organismul nu poate folosi glucidele din alimentatie. Glucoza este sursa principala de energie a organismului insa, pentru a putea fi utilizata, ea trebuie sa patrunda in celule. Acest lucru se face cu ajutorul insulinei, un hormon secretat de pancreas, care are rolul de a mentine nivelul glucozei in sange in limitele normale.
Diabetul incepe sa isi faca simtita prezenta atunci cand pancreasul nu produce destula insulina sau chiar deloc, ori atunci cand insulina nu este folosita corect.
Factorii ereditari pot juca un rol important in aparitia diabetului, insa cauza exacta care duce la aceasta anomalie a pancreasului nu este pe deplin cunoscuta.
Exista insa cativa factori de risc pe care ii poti modifica, astfel incat sa reduci semnificativ sansele de a face diabet. Acesti factori includ greutatea ponderala excesiva, sedentarismul, fumatul, stresul sau consumul excesiv de alcool.
Multe persoane inca mai cred in mitul care spune ca dulciurile ar fi de vina pentru aparitia diabetului. Or, aceasta afirmatie este doar pe jumatate adevarata.
Simptomele diabetului
Semnele prin care poti recunoaste diabetul pot trece usor cu vederea iar in unele situatii acestea lipsesc cu desavarsire. Arunca o privire pe lista de simptome de mai jos si acorda-le atentia cuvenita, daca prezinti si tu astfel de semne mergi la medic si verifica daca esti bine.
Iata care sunt simptomele uzuale ale diabetului:
Urinare frecventa
Sete excesiva
Foame intensa (chiar si la scurt timp dupa ce ai mancat)
Scadere brusca in greutate (fara a tine o dieta)
Oboseala prelungita
Vedere neclara
Rani sau taieturi care se vindeca greu
Infectii repetate
Durere, amorteala sau furnicaturi in maini/picioare