Răspuns:
Reformele adoptate în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza au pus bazele statului român modern, prin eliminarea caracterului feudal al societății românești.
Poate cea mai importantă reformă a fost cea agrară, care a făcut trecerea de la proprietatea de tip feudal asupra terenurilor la dezvoltarea de tip capitalist. Capitalul acumulat de marii moșieri în urma despăgubirilor primite a fost investit și pe plan intern, dezvoltându-se astfel industria și comunicațiile.
Reforme s-au făcut însă pe toate planurile: economic, social, politic, cultural, administrativ și chiar militar. Practic, în câteva decenii țara a fost reorganizată din temelii, după model occidental. Modernizarea societății românești a intrat pe o pantă ascendentă, într-un proces care nu va mai putea fi oprit, deși marile puteri (Rusia, Imperiul Otoman) depuneau eforturi în acest sens.
Secolul 19 a fost un secol de creștere economică permanentă și vizibilă, fiind considerat de unii istorici cel mai bun secol din istoria neamului românesc. Această creștere, inclusiv în planul conștiinței naționale, va duce la Marea Unire din 1918.