Răspuns :
Explicație:
Romanul este specia genului epic, în proză, de mare întindere, cu o acțiune complexă care se desfășoară pe mai multe planuri narative, cu personaje numeroase a căror personalitate este bine individualizată și al căror destin este determinat de trăsături, de caracter și întâmplările ce constituie subiectul operei.
Enigma Otiliei", titlul evidentiaza tehnica feflectarii poliedrice, prin care se caracterizeaza personajul principal feminin, devenit personaj eponim.
TEMA
Din punct de vedere tematic, se remarca faptul ca romanul sustine balzacianismul, caracterul citadin si reda o fresca a burgheziei bucurestene de la inceputul secolului al XX- lea, pe fundalul careia se proiecteaza formarea unui tanar orfan ce traieste experienta iubirii si a relatiilor de familie. Viziunea autorului despre lume in acest roman surprinde degradarea morala a oamenilor, sub determinarea banilor.
Subiectul e simplu. Adolescentul Felix Sima, proaspat absolvent al Liceului Internat din Iasi, orfan, vine in 1909 in Bucuresti, la unchiul sau, Costache Giurgiuveanu pentru a urma Facultatea de medicina. Costache Giurgiuveanu, rentier imbogatit prin avaritie, ca Hagi tudose al lui Delavrancea, tine in casa sa, dintr-o ciudata afectiune, pe orfana Otilia Marculescu, neindurandu-se totusi s-o infieze. Pupila e ravnita de mosierul Leonida Pascalopol si invidiata de toti membrii familiei Tulea, in frunte cu sora lui Costache Giurgiuveanu, Aglae Tulea, si cu ginerele acesteia, avocatul fara procese, Stanica Ratiu. Felix se indragosteste de Otilia, dar aceasta, spirit practic, dupa o scurta criza se marita cu bogatul Pascalopol. Stanica smulge cu forta banii lui mos Costache, fara stirea familiei, si provoaca astfel moartea batranului avar, apoi o paraseste pe Olimpia, sotia lui, sub prexetul ca nu i-a dat un „copil viabil”, si se insoara cu fosta intretinuta a unui general batran. In posesia banilor, Stanica intra in politica si se alege deputat in parlament. Pascalopol, mult mai in varsta decat Otilia, ii reda dupa un timp libertatea si aceasta ajunge artista la Buenos-Aires.
caracterizare Otiliei Marculescu
Personajul eponim al romanului, Otilia este fiica adoptivă a lui Costache Giurgiuveanu din a doua căsătorie. În stil caracteristic balzacian, aparența acesteia este surprinsă cu precizie de „ochiul de estet” al lui Felix: „fata părea să aibă vreo 18-19 ani. Fața măslinie, cu nasul mic și ochii foarte albaștri arată și mai copilaroasă între multele bucle și gulerul de dantelă. Însă în trupul subțiratic, cu oase delicate de ogar, de un stil perfect, fără acea slăbiciune suptă și pătată a Aureliei, era o mare libertate de mișcări, o stăpânire desăvârșită de femeie”. Caracterizată indirect de mediu, aceasta iese în evidență prin contrast, într-o societate burgheză snoabă și delăsătoare, Otilia fiind mereu atentă la aparențe. Prin antiteză, aceasta apare ca opusul Auricăi, prin feminitatea ei misterioasă și rafinată.
Pe plan social, Otilia se erijează rapid ca adevărată stăpână a casei la care Felix învață să se ducă pentru fiecare problemă. Aceasta o pune în conflictul financiar existent într-o poziție opusă familiei Tulea, ca o rivală pentru averea lui Costache.