Răspuns :
Metode de conservare
Se cunosc mai multe metode de conservare a alimentelor, dar nu toate asigură păstrarea proprietăților alimentelor proaspete. Unele dintre ele, prin conservare, chiar pot dezvolta proprietăți dăunătoare sănătății. De aceea este important să ne informăm corect și să alegem cea mai bună metodă de păstrare a alimentelor atât pentru sezonul rece cât și pentru anul întreg.
Fierberea
Vitamina C, spre exemplu, se pierde în mare măsură prin procesul de fierbere.
Grupul de vitamine B, este de asemenea foarte vunerabil atunci când procesăm termic fructele și legumele.
Myrosinase, un alt exemplu, o enzima regăsită în brocoli care ajută la prevenirea cancerului, este distrusă integral prin fierbere.
Acidul folic se pierde prin gătire în proporție de 70%.
Cu toate acestea, un studiu Efectuat la Universitatea Cornell in SUA, arata că licopenul, un antioxidant regăsit în fructele și legumele roșii și violete, se activează prin gătire. Explicația este că, prin tratament termic, pereții celulelor plantei sunt distruși, iar acest lucru dă posibiliatea trupului uman de a se bucura de nutrienții prețioși pe care planta îi are în acești pereți.
Confierea
Confierea este o fierbere în zahar sau diverse sucuri de fructe, însă poate deveni de-a dreptul dăunătoare dacă este făcută în zahăr alb.
Confierea în zahăr alb implică o cantitate foarte mare din “moartea albă” dizolvată în apă, în care fructele se scaldă ore în șir, până la suprasaturare.
Este tot o fierbere care duce la pierderi însemnate de nutrienți.
Congelarea
Congelarea păstrează integral, spre deosebire de fierbere, vitaminele B6 și B12, care sunt solubile în apă.
Mineralele precum fier, sodiu, magneziu, zinc se păstrează și ele integral.
Prin congelare se pierde un procent de 5% din calciu, acid folic, licopen și vitamina A, și un procent de 10% din potasiu și cupru.
Procesul de congelare duce la o pierdere de 30% din conținutul de vitamina C.
Multe studii demonstrează faptul că fructele și legumele congelate pierd puțin din beneficiile celor crude.
Enzimele se distrug în proporție de 30% în momentul congelării, iar pe parcursul a trei luni se distrug și cealaltă parte de enzime, astfel după această perioadă produsele congelate sunt sărăcite de enzime aproape integral. Dacă totuși optați pentru această modalitate de conservare, străduiți-vă să le consumați până în trei luni.
Liofilizarea
Liofilizarea este procesul prin care fructele și legumele sunt congelate la temperaturi foarte mari, în camere speciale în care după congelare se scade brusc presiunea, iar apa sublimează (trece direct din stare lichidă în stare gazoasă), lăsând în urmă un fruct uscat, ușor de stocat și cu durată lungă de conservare.
Conservarea cu sare
Conservarea cu sare este și ea o metodă de luat în calcul. Este o sursă bună de vitamine din grupul B, și mai cu seamă importantul B12. Trebuie să avem grijă însă ca acestea să nu fermenteze pentru că acest process produce mult acid lactic care este o toxină puternică și foarte dăunătoare celulei umane. Această conservare se face în mediu anaerob (fără aer), în vase care se închid etanș și sunt foarte prețioase din punct de vedere nutrițional, totodată ajutând și întreg tractul digestiv.