Răspuns :
Răspuns:
Explicație:
Obținerea indepndenței rămase singurl obiect major pentru tânarul stat creat in 1859. Desi România urmase un drum spre modernizare prin reforme si activitatea prințului Carol,ea se afla incă sub suzenaritate otomană si plătitoare de tribute si de aceea trebuia să ne câstigăm independența.
Ocazia favorabilă obținerii independeței a fost in 1875-1876 a reizbucnit ,,Problema Orientală’’ prin răscoalele popoarelor balcanice(Bosnia-Serbia-Muntengru-Imperiul Otoman).Mai intâi s-a incercat obținerea independenței pe cale diplomatică.In iulie 1876 printr-un memoriu,guvernul condus de I.C.Brătianu solicita Porții individualitatea statului si a numelui de România.Mai mult se pare ca noua Constituție turcă din 1876 elaborată considera statul român:provincie privilegiată a Imperiului”.
Rusia a decis să intervină impotriva Turciei in Balcania.Pentru a ajunge acolo va trebui să treacă prin România,iar in acest sens la 4 aprilie 1877 la Bucuresti s-a semnat Convenția româno-ruso care prevedea:
• Libera trecere a trupelor ruse pe teritoriul României
• Rusia va respecta integritatea teritoriului românesc
• Cheltuielile de trecere vor fi suportate de Rusia
Declarația de război a Rusiei si intrarea trupelor rusesti pe teritoriul nostru a provocat reacția Porții,care vor bombarda garnizoale otomane din orasele de la Dunăre.România nu se lasă mai prejos si bombardează Vidinul.
România dorea să lupte alaturi de turci,insă s-a lovit de refuzul acestora,deoarece ei considerau că vor reusi rapid să ii invingă. In iunie 1877 trupele ruse au pornit ofensiva contra turcilor,dar s-au blocat in fața Plevnei.In acest context,ducele Nicolae,comandantul armatei ruse trimite o telegramă lui Carol I prin care ii cere ajutorul.Trupele româno-ruse asediază Plevna,iar ofensiva condusă de Carol I porneste asăltul către Constantinopol unde in 1878 Turcia capitulează.
Tratatul dintre Rusia si Turcia s-a semnat la San Stefano.Diplomații români nu au fost primiți la discuții,iar acesta prevedea independeța României si intărea poziția Rusiei in Balcani.Aceste prevederi au nemulțumit Marile Puteri din cauza Rusiei.De aceea, discuțiile vor fi reluate la Congresul de pace de la Berlin din 1878 unde se află o delegație a României si se iau urmatoarele măsuri:
•România primea Insula Serpilor si Delta Dunării
•Recunoasterea independenței Serbiei si Muntenegrului
•Recunoasțerea condiționată de acceptarea ocupării Rusiei in sudul Basărabiei
•Insula Cipru revine Angliei.
• Recunoasterea independenţei României (art 44)
Schimbarea statutului țării din dependență față de turci si garanția colectivă a altor țări in independență a fost cea mai mare realizare a românilor de la unirea din 1859. După cucerirea independenţei, România devenea stat cu drepturi depline in relaţiile internaţionale.
După obținerea independenței,România a aderat in 1883 la Tripla Alianță,iar prin intermediula acesteia România a iesit din izolarea diplomatică in care se găsea consolidându-si poziția in Europa.