Răspuns :
Răspuns:
Caracteristicile domniei lui Iustinian: risipirea accentuată a fondurilor publice, stipendierea generoasă a migratorilor ( a hunilor îndeosebi) fără a reuși să pună capăt definitiv atacurilor acestora, o politică megalomanică de construcții publice ( deși 'Agia Sophia I se datorează lui).
Contactul intim cu antichitatea greacă dă specificul literaturii bizantine în Evul Mediu.
Arta bizantină și în special arhitectura ecleziastică ( și iconografia) au exercitat o influență considerabilă asupra Europei.
Peninsula Balcanică, România, Rusia au fost influențate de arta bizantină.
Limba greacă.
Arta bizantină a asigurat, ca și literatura, gloria Imperiului bizantin.
Constantinopol ( anticul Byzantion) numit astfel după Constantin cel Mare.
3. În anul 395 Imperiul roman s-a scindat în Imperiul roman de Apus și Imperiul roman de răsărit, partea apuseana a Imperiului dispărând în anul 476, în vreme ce partea sa răsăriteană, Imperiul bizantin, a înflorit și a cunoscut o expansiune remarcabilă reușind, pentru o vreme, să controleze o bună parte din fostele provincii ale Imperiului roman ( Africa, sudul Italiei, Asia Minor și Orientul Mijlociu, Ilyricum și Peninsula Balcanică). Imperiul bizantin a supraviețuit căderii Imperiului Roman de Apus aproape un mileniu, la 1453 Constantinopolul fiind cucerit de turcii lui Mahomed al II-lea și devenind capitala Imperiului Otoman.