Scrie o compunere de minim 150 de cuvinte în care să motivezi încadrarea fragmentului în categoria textelor narative valorificând textul dat vă rog urgent ​

Scrie O Compunere De Minim 150 De Cuvinte În Care Să Motivezi Încadrarea Fragmentului În Categoria Textelor Narative Valorificând Textul Dat Vă Rog Urgent class=

Răspuns :

Motivarea unui text narativ

Acest fragment din "Viitorul începe luni" se poate încadra într-un text narativ pentru că el este un text imaginar, dar în care se povestesc întâmplări dintr-o clasă de elevi ca și cum ele ar fi adevărate.

Acest text este narativ și pentru că sunt descrise ora și locul unde are loc acțiunea.

Fragmentul este text narativ și prin descrierea indirectă a personajului principal Nicu, unde autoarea ne dă de înțeles că el provine dintr-o familie săracă, pentru că elevul căuta fier vechi pe care îl căra cu roaba pentru a-l vinde.

Fragmentul este un text narativ și pentru că acțiunea se petrece succesiv, dar și pentru că are și dialog, prin care intră în acțiune învățătorul clasei.

Textul este narativ și pentru că el este bine structurat, adică avem toate elementele care trebuie ca povestirea din fragment să pară a fi reală, nu că ar fi doar un text imaginat de către autoarea Ioana Pârvulescu.

În finalul fragmentului avem încheierea succesiunii povestirii și aceasta o vedem în ultimile rânduri din text:

"- Învață matale să gândești întâi, ș-apoi vorbește! Numai mintea matale e ușoară ca fulgul și ca penele".

Explicația textului narativ

Textul narativ este un text imaginat de naratorul ce îl scrie și în care se povestește aventurile unui singur personaj, sau ale mai multor personaje și unde acțiunea se desfășoară succesiv și logic.

Textul narativ este împărțit în părţi sau capitole și în care trebuie să existe:

- Timpul ficţiunii, în care se arată cronologia în mod direct, prin oră, dată, eveniment istoric, sau prin cuvinte ce exprimă timpul și în mod indirect prin descrierea de fenomene meteorologice, anotimp, ori prin descrierea vârstei personajului.

- Timpul povestirii, în care o întâmplare de câteva minute poate fi descrisă în câteva pagini, iar mai mulți ani pot fi descriși în câteva rânduri.

- Spaţiul, este locul unde are loc acţiunea, descris de narator sau de un personaj.

Prin descrierea spațiului se crează iluzia realității din narațiune.

- Personajele dintr-un text narativ trebuie să aibă nume, prenume, vârstă, origine socială, trecut, educaţie și se poate descrie și portretul fizic sau psihologic al acestora.

Prezentarea unui personaj se face prin descriere directă sau indirectă astfel:

- în prezentarea directă, personajele sunt descrise în mod explicit în text;

- în prezentarea indirectă, cititorul este cel care definește personajul descris prin metafore, comparaţii, obiecte de decor, vestimentaţie, gesturi sau limbaj.