Cea de a treia putere în statul român este puterea
judecătorească (justiția).
Răspundeti la cerinta de mai jos:
• Care este rolul acestei autorităti in stat
Va rooog


Răspuns :

Răspuns:

Justiția reprezintă o instituție fundamentală a unui stat și cuprinde totalitatea instanțelor judecătorești. Reprezintă puterea judiciară într-un stat de drept

Organizarea justiției în RomâniaModificare

În conformitate cu dispozițiile Constituției României, republicată, autoritatea judecătorească este alcătuită din instanțele judecătorești, Ministerul Public și Consiliul Superior ai Magistraturii. Acestea sunt reprezentate în teritoriu de următoarele organisme:

Înalta Curte de Casație și Justiție

Consiliul Superior al Magistraturii

Direcția Națională Anticorupție

Curțile de apel

Tribunalele

Judecătoriile

Institutul Național al Magistraturii

Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independenței justiției. CSM gestionează în exclusivitate aspectele ținând de recrutarea și cariera magistraților indiferent dacă sunt judecători sau procurori, iar prin secțiile sale îndeplinește rolul de instanță de judecată în materie disciplinară. CSM îndeplinește și alte atribuții prevăzute de lege.

În România, justiția se înfăptuiește numai de către Înalta Curte de Casație și Justiție și celelalte instanțe judecătorești, respectiv curțile de apel, tribunalele, tribunalele specializate și judecătorii.

În România există obligația legală să existe un purtător de cuvant ale instanțelor, spre deosebire spre exemplu de Statele Unite ale Americii, unde nu există această regulă.[1]