Elaboraţi, în aproximativ două pagini, un eseu despre spațiul românesc din Sudul
Carpaților,în secolele al XIII-lea – al XVIII-lea,având în vedere:
- menționarea a două caracteristici ale autonomiilor locale atestate în spațiul românesc din Sudul Carpaților,în secolul al XIII-lea;
- precizarea statului medieval românesc din Sudul Carpaților și prezentarea acțiunii militare din prima jumătate a secolului al XIV-lea care a contribuit la întemeierea acestuia;
- menționarea unei acțiuni referitoare la constituirea statului medieval românesc de la Sud de Carpați,desfășurate în a doua jumătate a secolului al XIV-lea și a unei caracteristici a acestei acțiuni;
- formularea unui punct de vedere referitor la evoluția unei instituții centrale a statului
medieval românesc din Sudul Carpaților,în secolele al XVI-lea–al XVIII-lea şi susţinerea acestuia printr-un argument istoric.


Răspuns :

Răspuns:

Explicație:

În secolul al XIII-lea, întreg spaţiul românesc avea să fie marcat de marea invazie tătară din 1241, care a distrus şi a dezorganizat totul,dar si a infatisat sistemele slabe de aparare ale statelor crestine

La începutul secolului al XIII-lea, regalitatea maghiară supune pe rând Ţara Oltului şi apoi Ţara Haţegului, împingând limitele expansiunii lor până la arcul Carpaţilor Meridionali. Din acest moment, regii unguri încearcă să-şi extindă stăpânirea asupra regiunilor extracarpatice. Pentru realizarea acestui obiectiv, ei ape¬lează la cavalerii teutoni, care primesc vremelnic în stăpânire Ţara Bârsei (1211).

Cavalerii ioaniti au fost adusi de catre regele Andrei al doilea cu scopul de apara regatul ungur contra cumanilor si tatarilor(marea invazie din 1241). Din acest motiv in 1247 ioanitii au fost adusi in Tara Severinului de catre Bella al 4-lea.  

Prin diploma din anul 1247, Bela al IV-lea dăruieşte Cavalerilor Ordinului Sf. Ioan de la Ierusalim Ţara Severinului până la Olt.Colonizarea Ioaniţilor este efemeră, dar „contractul” care o consacră rămâne un izvor istoric semnificativ. Între altele, el atestă existenţa unor formaţiuni statale româneşti din spaţiul carpa¬to-dunărean, două voievodate şi două cnezate: voievodatul lui Litovoi, care cuprinde Ţara Haţegului (în sud-ves¬tul Transilvaniei) şi nord-vestul Olteniei; • voievodatul lui Seneslau, care include Ţara Făgăraşului (în sudul Transilvaniei) şi nordul Munteniei; • cnezatul lui Farcaş, la sud de munţi (în Vâlcea); cnezatul lui Ioan, localizat ipotetic între Jiu şi Olt, aproape de Dunăre. După marea invazie mongolă (1241-1242), voievodatul românesc din stânga Oltului iese de sub tutela Ungariei. Astfel, cu excepţia voievodatului lui Seneslau, vecin cu zona denumită Cumania, celelalte formaţiuni politice menţionate sunt controlate de regalitatea ungară, prin „banul” de Severin.  

Basarab este considerat intemeietorul Tarii Romanesti.Izvoarele il mentioneaza cu titlul de singur stapanitor,mare voievod(era mai mare voievod decat ceilalti voievozi),bun diplomat.Basarab va avea relatii cu tatarii sarbii impotriva regalitatii maghiare.Basarab in 1324 trebuie sa se recunoasca vasal regelui Carol Robert de Anjou(voievodul nostru transalpin).Carol Robert este sfatuit de sfetnici ca trebuie sa il inchida pe Basarab si ca teritoriul stapanit de Basarab era a lui Carol.Carol Robert de Anjou fata de Basarab avea un potential mult mai mare decat Basarab.In 1330 apare un conflict intre cei doi din cauza Banatului de Severin.Basarab se dovedeste un bun diplomat isi demonstreaza forta economica si ii ofera regelui ungariei 74 de kg de aur.Acesta refuza,lupta se da la Posada unde Basarab iese victorios.Aceasta victorie va insemna independenta Tarii Romanesti.Cronica de la Viena infatiseaza aceasta lupta si mai spune ca pana sa fie razboiul Basarab platea tribut.Basarab si a impus autoritatea peste multe cnezate si voievodate dupa Carpati.

Tara Romaneasca se va consolida in timpul urmasilor lui Basarab:Nicolae Alexandru care a intemeiat in 1359 Mitropolia de la Arges recunoscuta de Constantinopol,Vladislv Vlaicu care intemeiaza Mitropoliza de la Severin in 1370.